Dunja kao lek i slatkiš

11/08/2021 14:50

Lekovitost dunje znali su stari Grci i Rimljani, koji su je koristili kako bi ublažili probleme sa crevima.  Sama dunja, tačnije njene semenke sadrže do 22 odsto rastvoljivih vlakana, a sam plod veliku količinu šećera, posebno fruktoze, organskih kiselina, pektina i vitamina.

Dunja je oduvek važila za simbol ljubavi, sreće, plodnosti, pameti…  Smatra se i da je biblijska jabuka u stvari bila dunja, mada termin “rajsko voće” svako tumači kako želi.

Dunja pomaže kod upala usne duplje i ždrela te ublažavaju bolove, a odlično se pokazala i u lečenju ispucalih usana, opekotina, dekubitusa… zato se i nalazi u mnogim kremama i mastima za negu kože. Čaj od ploda dunje se koristi kao obloga, kako bi koža sačuvala prirodnu vlažnost i ostala elastična i meka. U narodnoj je medicini za lečenje proliva kod dojenčadi i dece pravi se čaj od lista dunje.

Plod dunje, s korom, sadrži antioksidante i zbog toga deluje protivupalno, antimikrobno, antifungalno, hepatoprotektivno i diuretski. Zbog velike količine antioksidansa dunja doprinosi održavanju zdrave kože i jačanju imuniteta. Može pomoći u snižavanju lošeg holesterola, a preporučuje se konzumacija i kod respiratornih problema i onih povezanih s probavnim traktom. Dunja sadrži još i gvožđe, bakar i cink, te je odlična i za cirkulaciju. Ovi minerali nužni su za produkciju crvenih krvnih ćelija.

pročitajte još i kako se Pravilno sakuplja lekovito bilje

Čaj od semenki dunje – jednu kafenu kašiku osušenih semenki 6 sati držati u hladnoj vodi. Pre konzumiranja čaj treba podgrejati i piti više puta u toku dana po 1 dcl.

Čaj od lista dunje – jedne kafenu kašiku preliti vrelom vodom i ostaviti 15 minuta. Zatim procediti i nezaslađen, kašikom, kao sirup, davati deci da piju.

Sirup za bronhitis – izdrobiti pet semenki dunje i preliti sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodati 15 gr svežeg soka od bokvice i 100 gr meda od žalfije. Uzimati po jednu kašičicu tri puta na dan pre jela.

Šta je sir od dunja?

Dunja se još naziva i dgunja, latinski cydonia oblonga, engleski quince ili nemački quitte. I baš od nemačkog naziva potiče i reč “kitnikez” ili Quittenkäs odnosno sir od dunja. Kitnikez je vrsta slatkiša koji se dobija dugim kuvanjem dunje i šećera. Ova poslastica najprisutnija je u Vojvodini, gde se trošila zimi, kada nema svežeg voća i povrća.Za razliku od džema ili slatkog, kitnikez zahteva vreme i strpljenje i upravo zato je sve manje kuća u kojima se ono spravlja.

Za kitnikez je potrebno: 2 kg očišćenih dunja, 1 kg šećera, ribana kora jednog limuna, sok od pola limuna, 200g seckanih oraha

Priprema u nastavku:

11/08/2021 14:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments