Gde grešimo kod dijeta?

09/08/2021 17:33

Gde grešimo kod dijeta?

Pravilno mršavljenje se ne postiže gladovanjem ili ukidanjem pravilnog režima ishrane. U procesu gubitka kilograma, najpre, je potrebno izbaciti višak kalorija iz ishrane. Međutim, to nije jedino čega se treba pridržavati. Stručnjaci napominju da je pravilno hranjenje put do rezultata. Ukoliko se ne jede dovoljno, osoba može i da prestane da gubi kilograme, ali i da stvori sebi dodatne zdravstvene probleme.

Kako kažu upućeni, ako se  jede manje, nego što je potrebno organizmu, može da dođe do kontraefekta. U nastavku par čestih znakova da ne nešto ne radite dobro prilikom pokušaja da smršate. U slučaju da niste sigurni da li vam telo pati zbog odluke da smršate trebalo bi se konsultovati sa lekarom ili nutricionistom.

Sve vreme o hrani

Kada osoba ne jede dovoljno hrane, često za posledicu ima preterano razmišljanjem o njoj ili o vremenu za sledeći obrok. U koliko ne znate da prepoznate opsesiju, ona može da se ispolji i tako što osoba često gleda onlajn menije, oduševljava se hranom na društvenim mrežama ili često gleda emisije o kuvanju.

Umor i mrzovolja

Mnoge osobe bivaju ljute i besne kada su gladne. I ta stanja su i naučno dokaza, jer kada osoba ne jede dovoljno ili dugo, šećer u krvi opada. Ukoliko taj nivo ostane nizak, koncentracija i strpljenja za druge, odnosno mentalni fokus jednostavno nestaju. Isto je i sa pojavom umora i nesvestica. Nedovoljnim unosom hrane čovek telu ne obezbeđuje dovoljno energije.

pročitajte još i: Spartanska dijeta, penzija i dugovečnost

Nesanica

Nesanica je direktna posledica manjka hrane, odnosno osoba ne jede dovoljno da bi smršala. Istraživanje, veze poremećaja u ishrani sa spavanjem do veze neuhranjene dece sa spavanjem,  naglašava snažan uticaj koji ishrana ima na spavanje. Kako stoji u zaključku, “održavanje odgovarajućeg unosa energije može vratiti normalne obrasce spavanja i budnosti”.

Problemi sa varenjem

Kada telo ne dobija dovoljno kalorija za njegove potrebe, digestivni trakt hranu kroz organizam sporije pomera, kako bi sačuvao energiju. Posledica takvog rada je konstipacija. Sličnase dešava i kada se ne unosi dovoljno vlakana, a to se često dešava, posebno kada se broje i smanjuju kalorije.

Težina ostaje ista ili se povećava

Iako zvuči čudno, stručnjaci napominju da u situacijama, tokom dijeta, kada kilogrami ostaju “u mestu” ili se povećava njihov broj, ne treba jesti manje. Vrlo često, tvrde oni, treba jesti više. Savetuju da se uvedu određene grickalice ili poslastica između obroka, kao i da se uključe svi makronutrijenti – proteini, masti i ugljeni hidrati. Jer samo pravilnom ishranom može se doći do rezultata. Pravilno i umereno!

09/08/2021 17:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments