Rusija: Od uglja prave zlato!

24/11/2016 12:09

Rusija: Od uglja prave zlato!

Nakon 15 godina analiziranja sastava uglja, naučnici Amurskog naučnog centra Ruske akademije nauka, odeljenje Dalekog istoka, došli su do značajnog otkrića.

Naime, grupa naučnika je uspela da pronađe način da iz svake tone iskorišćenog uglja izvuče do jednog grama zlata!

U planu je da eksperimentalna operma, koja već postoji, bude postavljena na jednoj od kotlova ove godine kako bi se počelo sa radom na ovom revolucionalnom otkriću.

Naučnici Amurske oblasti su nakon dugogodišnjih analiza uspeli da dođu do zaključka da svaka tona čvrtsog goriva iz Jerkovackog basena sadrži oko gram zlata.

“Na filterima se talože kako korisne tako i štetne komponente. Ako priključak bude “hvatao” makar polovinu — to je pola grama po toni, a onda je lako izračunati ekonomski efekat. Odnosno, izgaranjem tone uglja — dobili bismo 1.500 rubalja”, rekao je generalni direktor Amurskog naučnog centra za kompleksne inovacione tehnologije Oleg Agejev.

Priključak, čiji je eksperimentalni obrazac već gotov, radi na sledeći način: dim od iskorišćenog uglja prolazi kroz višestepeni sistem čišćenja. Primese se najpre peru, zatim ih “hvata” filter, iz njih se izvlači koncentrat zlata, koji se zatim predaje radi rafinisanja.

24/11/2016 12:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments