Ove svakodnevne navike pogoršavaju anksioznost

24/10/2017 14:22

Ove svakodnevne navike pogoršavaju anksioznost

Ukoliko patite od anksioznosti, veoma je važno da znate da način života i svakodnevne navike i te kako mogu da utiču i pojačaju simptome ovog oboljenja.

Strepnja ili anksioznost je iracionalni strah, praćen napadima panike, tahikardijom i preznojavanjem. Može da se dogodi uvek i svuda, a pored spoljnih okidača, u velikoj meri na pojavu anksioznog poremećaja mogu da utiču i svakodnevne navike, a da toga nismo ni svesni.

Preskakanje obroka

Nepravilna ishrana veoma loše utiče na telo i na mozak, a stanje gladi prouzrokuje veliku količinu stresa u organizmu. Iako promena režima ishrane može povoljno da utiče na smanjenje anksioznosti, preskakanje obroka i dugotrajno gladovanje smanjuje nivo šećera u krvi. Samim tim, telo nema dovoljno “goriva” što može da prouzrokuje strepnju.

Previše kafe

Kofein ubrzava srčani ritam i može vas učiniti nervoznim. Takođe, prevelika količina kafe uzrokuje prekomerno znojanje, zvonjenje u ušima i probadanje u grudima. Stoga, ukoliko patite od anskioznosti, smanjite konzumaciju kafe.

Nespavanje

Osobe koje imaju anksiozni poremećaj, često izbegavaju da spavaju. Međutim, san igra veliku ulogu u umanjenju stresa, a ukoliko ne spavate, postoji mogućnost da pogoršate svoje zdravstveno stanje.

Izlolacija

Osamljivanje u ovom slučaju nikako nije dobra ideja. Blizak odnos s porodicom, partnerom ili prijateljima umanjiće anksiozne napade i osećaćete se sigurnije.

Ne vežbate

Tokom fizičke aktivnosti, telo ispušta hormone koji vas čine srećnijim i zadovoljnijim, pa samim tim, vežbanje umanjuje i anksioznost.

24/10/2017 14:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments