Otkriven novi oblik dijabetesa: tip 3!

27/10/2017 11:25

Otkriven novi oblik dijabetesa: tip 3!

Svi znamo da postoji dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2, a naučnici su nedavno otkrili da postoji i treći tip ove bolesti.

Dijabetes tipa 1 nastaje kada imuni sistem organizma uništava insulin. Obično, ovo oboljenje započinuje u detinjstvu ili ranom pubertetu i uglavnom zahteva insulinski tretman. S druge strane, dijabetes tipa 2 uzrokovan je disfunkcijom pankreasa, koji ne može da održava insulinski balans u organizmu. Najčešće ovaj tip dijabetesa nastaje u starijoj dobi i povezan je sa gojaznošću.

Šta je onda dijabetes tipa 3?

Naučnici su u nedavnoj studiji otkrili da postoji i treći tip šećerne bolesti, koji nastaje kada dođe do oštećenja pankreasa, usled neke bolesti, pojave tumora ili nakon hirurškog zahvata. Pored toga što pankreas gubi sposobnost da proizvodi insulin, u isto vreme ne može da luči ni proteine potrebne za proces varenja niti brojne druge hormone.

Pored toga što oboleli mora da uzima insulin, takođe potrebno je da uz hranu konzumira i terapiju digestivnih enzima, bez kojih sistem za varenje ne može da funkcioniše.

Naučnici upozoravaju da se ovaj tip dijabetesa često pomeša sa dijabetesom tipa 2. U studiji, koja je uključivala oko dva miliona ljudi, samo 3% ljudi dobili su pravu dijagnozu od lekara. “Ispravna dijagnoza omogućuje i pravilan tretman dijabetesa”, navodi se u studiji i dodaje da su ovim otkrićem uspeli da skrenu pažnju na novi tip dijabetesa i tako poboljšaju samo dijagnostifikovanje oboljenja.

27/10/2017 11:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments