Sledeća misija NASA Rovera: Temeljnija potraga za životom na Marsu

01/12/2017 10:06

Sledeća misija NASA Rovera: Temeljnija potraga za životom na Marsu

NASA se priprema za sledeće slanje rover na Mars, s nadom da će konačno otkriti da li je na crvenoj planeti ikada bilo života.

Mašina, koja se jednostavno zove Mars 2020 Rover, sudeći po godini kada će biti lansirana, na Mars će stići na početku 2021. godine.

Ovaj rover liči na prethodnika, “Curiosity”, koji je trenutno na crvenoj planeti. Ipak, novi rover biće bolje opremljen, kako bi temeljnije istraživao Mars i mogućnost postojanja života na ovoj planeti.

“Pitanje ima li života van naše planete muči čovečanstvo već vekovima, a saznanja koja budemo dobili od uzoraka rovera možda će nam dati neke odgovore”, izjavio je Ken Farli iz NASA.

Instrumenti na roveru uključuju bušilicu koja će sakupljati uzorke iz zemljišta. Kako bi tražio biološke znakove mikroba, Rover će koristiti X zrake, ne bi li detektovao da li nečega ima u samom zemljištu. Za to vreme, ultravioletni laser će detektovati atome ugljenika.

Takođe, novi rover imaće 23 kamere, za razliku od “Curiosity” rovera koj ima 17. Sve ovo, daće bolji uvid u samo stanište Marsa.

01/12/2017 10:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments