Spartanska dijeta, penzija i dugovečnost

10/05/2021 15:57

Spartanska dijeta, penzija i dugovečnost

Japanski doktor Shigeaki Hinohara živeo je 105 godina imao je izvanredan život, piše stručna literatura, iz mnogih razloga. U svetu je poznat i po svojoj knjizi “Živeti dugo, živeti dobro“, a u kojoj je dao savete koji su pomogli da Japan postane svetski lider u dugovečnosti. Neke su bile prilično intuitivne, dok su druge bile manje očigledne.

Ovaj cenjeni lekar je skoro do smrti radio u bolnici, lečio pacijente i predavao studentima na fakultetima, a umro je 2017. godine i u to vreme bio je predsednik Međunarodnog univerziteta “Svetog Luke” i počasni predsednik Međunarodne bolnice istog imena u Tokiju. Iz knjige izdvajamo neke od saveta koji je radio i do 18 sati dnevno u 100 godini života.

Energija nam dolazi iz stvari koje nas čine dobro, a ne zbog zdrave hrane i puno spavanja.

– Svi se sećamo kako smo kao deca, zabavljajući se, često zaboravljali da jedemo ili spavamo. Verujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati telo sa previše pravila, kao što su ručak i spavanje – objasnio je dr Hinohara u svojoj knjizi.

saznajte još i Kako da vam motivacija postane navika?

Prema rečima ovog lekara stotu godinu života dožive one osobe koje nemaju višak kilograma. On napominje da čovek mora da vodi računa o kilaži, da se ne prejeda i da bude fizički aktivan. Iz tog razloga svako od nas treba da koristi stepenište, umesto lifta i da nosi svoj prtljag. Dr Hinohara je celog života išao stepenicama i to preskakajući po jednu.

Inače, za srce i telo je najbolja svakodnevna vežba baš to hodanje uz stepenice. U knjizi opisuje da je za doručak on pio kafu, čašu mleka i sok od pomorandže sa kašičicom maslinovog ulja. Ručao bi mleko i keks, ali je znao i da preskoči taj obrok. Večara mu je bila bogatija, te se za taj obrok konzumirao povrće, ribu i pirinač, a govediu je jeo dva puta sedmično.

Planirajte unapred! – je jedna od najsnažniji poruka u knjizi. Kako je objasnio, on je uvek imao isplaniran raspored za godinu unapred, a neretko je imao i blisku budućnost “isprogramiranu”.

– Nakon 65. godine počeo sam da volontiram. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakom minutu svog posla – govorio je Hinohara, objašnjavajući da čovek ne mora da ode u penziju ako to ne želi.

pročitajte još i : Naučnici istražili: Šta je zdrava motivacija?

Lekar smatra i da bio čovek bio ispunjen i srećan mora da deli znanje i veštine s drugima. On je lično držao oko 150 predavanja godišnje. Njegova predavanja su svi slušali od dece do preduzetnika i doktora. Umeća je delio nesebično, stojeći i neretko je govorio i po 90 minuta.

Iako sam lekar, dr Hinohara je smatrao da “lekari ne mogu izlečiti svaku bolest i svakog pacijenta”. Znao je da kaže, prenosi literatura, da ljudi nakon što im doktor prepiše terapiju istog pitaju da li bi te lekove i svojim najbližim dao. Isto tako, verovao je da životinje i muzika pozitivno utiču na ljudsko zdravlje i dovode do ozdravljenja više nego što medicina to misli.

Bol se najefikasnije prevazilazi, ako se osoba zabavlja. To je objašnjavao primerom kada se dete udari. Kako je govorio, u tom momentu dete plače sve dok mu pažnju ne zaokupira nešto drugo i tada ono zaboravlja na bol. I upravo to bi trebalo da rade i odrasli ljudi. Zato u bolnice treba uvesti terapijske životinje i muziku.

Jednako važni u životu čoveka su inspiracija i nadahnuće. Znao je da savetuje da je, na primer, čitanje zdravo i dobro, ali da ono mora biti inspirativno i zato je neophodno naći autore koji baš na taj način deluju na nas. Za dr Hinohara najinspirativnija je bila poema Roberta Brauninga – “Abt Vogler”.

“Ne trošite život na gomilanje materijalnog, jer ionako ništa nećete poneti sa sobom kada umrete”  – dr Hinohara.

 

10/05/2021 15:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments