Ovo je tajna najsrećnijeg čoveka na svetu!

08/11/2016 13:01

Ovo je tajna najsrećnijeg čoveka na svetu!

Svi mi težimo ka sreći, bez obzira na to šta nama sreća u životu predstavlja. Iako je to najčešći cilj – upravo je to i najteže postignuti. Međutim, postoji rešenje!

Za neke ljude životni cilj i dostizanje vrhunske sreće znači da se na primer ostvare u karijeri, da budu uspešni, bogati, poznati, da pronađu ljubav svog života, da imaju veliku porodicu, da žive u miru, da se ostvare kao roditelji i slično.

Kada sebi postavite neke od ovih ciljeva kao vodilju u životu biće vam lakše da se usmeravate kroz život i da donosite odluke, ali kako biti srećan svakog dana? Ovi viši ciljevi ne moraju nužno da znače i sreću svakog dana.

Ipak – biti srećan znači osećati se tako svakog dana u manjoj ili većoj meri, a upravo je to jedan od najvećih izazova, pa je samim tim i naučnicima zanimljiva tema za istraživanje.

Najsrećniji čovek na svetu

Kako bi saznali šta znači biti srećan i kako to postići na dnevnom nivou, stručnjaci su istraživali moždanu aktivnost čoveka kog smatraju najsrećnijim na svetu, a u pitanju je tibetanski budistički monah, Metju Rikard, porekom iz Francuske.

budizam-monah

Titulu najsrećnijeg čoveka na svetu Metju nije dobio slučajno – već nakon 12 godina istraživanja i studije u kojoj je učestvovao. Pored različitih ispitivanja, praćene su moždane aktivnosti ovog monaha tokom meditacije, kada su izmereni gama talasi povezani sa svešću, pažnjom, učenjem i pamćenjem.

Aktivnosti leve strane mozga koje su neurolozi izmerili kod Metjua pokazali su da je upravo to razlog za neverovatnu količinu sreće koju ovaj monah oseća i zbog čega ima smanjenu sklonost ka negativnim osećanjima, što većina ljudi teže postiže.

Jednostavan put do sreće

Ipak, pored svih naučnih termina i istraživanja, Metju kaže da tajna svakodnevne sreće nije uopšte komplikovana i da je potrebno samo vežbati um da razmišlja pozitivno. Prema njegovim rečima potrebno je samo da svakog dana posvetite 15 minuta “srećnim mislima” i da to ponavljate svakog dana, a da prestanete da se poredite sa drugima, jer je to “ubica sreće”.

08/11/2016 13:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments