Kako se kaže: kačamak ili palenta, žganjci ili grits?

27/05/2021 13:20

Kako se kaže: kačamak ili palenta, žganjci ili grits?

Jedno od najpopularniji jela na prostoru Balkana, a i šire, je kačamak/pura/palenta/žganci/polenta/grits. Smatrano je hranom siromašnih i oduvek se spravlja u Turskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Međutim, iako većina smatra da se pomenuto jelo sa najmanje četiri imena pravi od kukuruza postoje i oni koji uveravaju da to baš i nije istina.

Kačamak vs. palenta

Kačamak/palenta/pura se usnovi pravi od krupno mlevenog osušenog kukuruza ili krupno mlevenog kukuruznog brašna. U SAD cornmeal često zamenjuje palentu, ako je krupnije mleven, a ujedno je i jeftiniji proizvod. Poreklo ovog specijaliteta je za neke iz Italije, dok postoje i oni koji su ubeđeni da se prvi put jelo spremalo u SAD.

Naime, veruje se da su siromašne italijanske porodice mleveni kukuruz koristile kako bi nahranili mnogobrojnu porodice. Ali, prema podacima, u svečarskim danima jelo se pravilo od skupljih sirovina kao što je ječam ili ovas. A uz malo trikova nastala je palenta. Naziv je preuzet od istoimene latinske reči koja je označavala ječmenu kašu.

možda vas zanima i: Hrana za koju možda niste nikad čuli!

Pojam kačamak potiče iz turskog jezika od reči kaçamak što znači kaša. Kačamak se pravi od kukuruznog brašna. Razlika između palente i kačamaka je u velikini zrna, tačnije za prvo jelo se koristi, najčešće, krupno mleveni kukuruz poznatijeg kao kukuruzni griz, dok se drugo spravlja od sitno mlevenog kukuruza iliti njegovog brašna.

U Americi ovo jelo zovu grits i nasleđe je indijanskih plemena, koja su označena kao tvorci planetarno poznatog specijaliteta. Zašto je tako? Stručnjaci tvrde da nije bilo moguće u Evropi praviti jelo od sirovine koja ovde nije bila poznata – kukuruz. Tek nakon što ga je Kristofer Kolumbo predstavio žiteljima Starog kontinenta,počelo se sa spravljanjem kačamaka/palente. Sumnja se da je osnovni recept došao sa ekspedicijom iz Amerike.

Instant i domaća palenta

Domaća palenta se dugo sprema, pa je potrebno između 40 i 60 minuta da se ona napravi. instant palenta se priprema znatno kraće – od 2 do 10 minuta. Instant palenta je najpre skuvana, pa dehidrirana i na kraju osušena. Zatim se pakuje i odlazi na tržište. I upravo ta razlika u vremenu pripreme ljude opredeljuje. Poznavaoci tvrde da je prava palenta ukusnija, dok oni sa malo slobodnog vremena tvrde da su zadovoljni i ovom do pola pripremljenom.

hranjive vrednosti palente

Priprema

Prilikom kuvanja palentu treba pažljivo sipati, tkz. tankim “mlazom” u ključalu vodu. Na ovaj način se sprečava nastanak grumuljica. Međutim, kukuruzno brašno ili griz se mogu staviti u hladnu vodu i kuvati do ključanja, stalno mešajući. Od prvog “ključa” počinje da se meri vreme kuvanja jela. Što se odnosa tiče za kremastije jelo odnos vode i kukuruznog griza/bračna treba da je 5:1, a za čvrstu 3:1.

saznajte i kakva je Hrana u Budimpešti

Za pripremu kačamaka/palente mogu se koristiti još i mleko, čorbe odnosno supe. Nakon kuvanja može se servirati kao dodatak jelima, ali se u nju mogu dodati i čvarci, jogurt, povrće razno, džem, slanina…

A mlađa Tiktokerka Karli Bodrug je pripremila kačamak/palentu i nazvala ga “veganski puter”. Pripremila ga je na identičan način kao što je većini odavde poznato, ali je jelo držala u frižideru, kako bi se stegao, a potom ga je mazala hleb – kao puter. Video možete pogledati OVDE

 

27/05/2021 13:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments