Back to homepage

Hrana u Budimpešti

Mnogi turisti mađarsku hranu opisuju kao začinjenu, ekstravagantnu i bogatu različitim ukusima. Razvijana tokom stotina godina duge mađarske istorije, tradicionalna mađarska jela nastavljaju da budu važan deo kulturnog nasleđa ove države, kojim se njegovi stanovnici veoma ponose. Izdvojili smo neka od najpopularnijih mađarskih jela, kao i mesta na kojima ih možete probati ukoliko planirate put u Budimpeštu.

Gulaš (Gulyás)

Verovatno najpopularnije mađarsko jelo širom sveta pravi se od govedine, šargarepe, krompira, začina i naravno – paprike. Ime ovog jela znači ,,pastir” jer su ga izmislili upravo pastiri, koji su ovo jelo pravili u kotliću koji je visio iznad vatre. I danas se autentični gulaš pravi upravo ovako. Gulaš je jedan od simbola Mađarske i  može se pronaći u svakom restoranu, ali gulaš iz restorana Budapest Bisztro važi za najukusniji.

Ribarska supa (Haláslé)

Važno mesto među nacionalnim jelima zauzima i ribarska supa, koja se, kao i gulaš, pravi u kotliću iznad vatre. Ova supa pravi se od pomešanih vrsta ribe (najčešće od šarana, soma, smuđa i štuke) i velike količine ljute paprike, koja joj daje karakterističnu crvenu boju. Najbolja ribarska supa, kao i drugi specijaliteti od ribe, služi se u restoranu Duna Garden, koji se nalazi na obalama Dunava i zadivljuje i lokalce i turiste.

ribarska supa

Langoš (Lángos)

Veoma jednostavno ali popularno jelo je Langoš, duboko prženi hleb prekriven sirom, koji biste na dijeti ipak trebali izbegavati. Neki kažu da je poreklo ovog jela tursko, neki da datira još iz doba Rimljana, ali sigurno je da ga na budimpeštanskim ulicama možete često videti i kupiti. Prodavce langoša možete pronaći na skoro svakoj ulici, a mi vam predlažemo da probate langoš iz podzemnog prolaza ispod Florian trga.

langos madjarska

Doboš torta (Dobos torte)

Doboš torta pravi se vrlo često i na našim prostorima, a legenda ove poslastice počinje 1885. godine, kada je Jožef Doboš predstavio svoju prvu tortu na Nacionalnoj Izložbi u Budimpešti. Ova torta pravi se od piškota koje se slažu naizmenično sa filom od čokolade, a na vrhu se nalazi hrskava karamela. U svakoj poslastičarnici u Mađarskoj pronaći ćete ovaj dezert, a za najbolju doboš tortu važi ona iz Desszert Szalon-a u Ulici Vaci.

Doboš torta

Kurtuš Kolač (Kürtőskalács)

Ova poslastica valjkastog oblika tradicionalno se peče na ćumuru i ima sladak karamelizovan preliv na koji se često dodaje cimet, kakao ili orasi. Kurtuš kolač potiče iz Transilvanije, koja je nekada bila deo Mađarske, i nezaobilazni je deo svakog venčanja, krštenja ili druge proslave, a najviše se jede tokom božićnih praznika, kada različite varijante ovog kolača možete kupiti na Božićnim pijacama. U Budimpešti postoji kafić koji je specijalizovan upravo za kurtuš kolač – Molnár’s Kürtőskalács Kávézó i tu možete probati 8 vrsta ovog dezerta.

kurtus kolac

Pogledajte još