Back to homepage

Mađarska

Prestonica ove centralnoevropske države je Budimpešta, grad koji je toliko lep da se često poredi sa Pragom, a nazivaju ga i Parizom Istoka i Gradom Svetla. Budimpešta je ubedljivo vodeća turistička destinacija u Mađarskoj, a pored nje tu su i mnogobrojne banje, jezero Balaton, prelepi manji gradovi kao što su Šopron i Eger, i veliki broj muzičkih festivala, koji sve više privlače mlade iz celog sveta.

Budimpešta

Budimpešta

 

Banje u Mađarskoj

Mađarska je bila deo rimske provincije Panonije, sve dok je u 4. veku nisu naselili Huni, koje je predvodio Atila Bič Božiji. Zatim ovo područje počinju da naseljavaju Germani, Avari i Sloveni, a tek u 9. veku Ugri, odnosno današnji Mađari. 1000. godine Ištvan se krunisao za kralja i zemlja je bila nezavisna sve do Mohačke bitke 1526. godine, kada su Mađari poraženi od strane Turaka. Tada deo Mađarske potpada pod vlast Otomanskog carstva, drugi deo ulazi u sastav Habzburške monarhije, a treći (Transilvanija) postaje delimično nezavisan.

Krajem 17. veka Habzburzi jačaju i čitava država postaje deo ovog carstva. Da bi ostvarili svoja nacionalna prava, Mađari dižu bunu protiv Habzburga 1848. godine. Ta buna bila je neuspešna, ali 1868. Habzburška monarhija postaje Austro-Ugarska, država u kojoj su Mađari imali mnogo veći stepen autonomije. Po završetku Prvog Svetskog Rata, kada je i Austro-Ugraska izgubila rat, podelila se na Austriju i Mađarsku, koja kao takva postoji i danas.

jezero balaton

Jezero Balaton

Neke od najpopularnijih turističkih atrakcija u Mađarskoj su:

Dvorac Buda

Ovaj dvorac ilustruje zašto se Budimpešta naziva Parizom Istoka, jer Buda po svojoj veličanstvenoj arhitekturi i veličini može da se takmiči sa pariskim Versajem. Na mestu starog dvorca u 18. veku izgrađen je, za potrebe Habzburških vladara današnji dvorac sa preko 200 soba.

Dvorac Buda madjarska

Reka Dunav

Dunav u svom prolasku kroz Mađarsku protiče i kroz Budimpeštu i deli grad na dva dela – Budu i Peštu. Most Slobode najlepši je među mnogim mostovima na Dunavu i omiljen je među lokalcima. Naravno, postoje mnoge brodske ekskurzije na kojima možete uživati u pogledu na grad sa reke, ili se pak voziti dalje, do susedne Austrije.

dunav u madjarskoj

Istorijske banje

Ukoliko ste u potrazi za odmorom koji kombinuje opuštanje, lekovite termalne vode i istorijske znamenitosti, banje u Mađarskoj su pravi izbor. Ove banje datiraju još iz perioda pre preko 2000 godina, kada su Rimljani u velikoj meri cenili mađarske termalne vode. U 16. veku, tokom turske okupacije, izgrađen je veliki broj turskih kupatila, koja se koriste i danas. Jezero Heviz najveće je biološki aktivno termalno jezero u Evropi, a popularno kupalište je i Sečenji Spa, koje se nalazi u Budimpešti.

secenji spa madjarska

Sečenji Spa

 

Tihanj (Tihany)

Najpopularnije mesto za odmor na jezeru Balaton je poluostrvo Tihanj. Iako je njegova veličina samo 8 kvadratnih kilometara, sadrži možda i najlepši pejzaž u Mađarskoj, a njime dominira Benediktinska Opatija.

Tihanj madjarska

Gradovi koje morate obići u Mađarskoj: