Back to homepage

Budimpešta

budimpesta madjarska

Prestonica Mađarske smatra se jednom od najvažnijih kulturnih metropola u centralnoj i istočnoj Evropi. Budimpešta se nalazi na reci Dunav, koja je deli na dva dela, i poznata je po fantastičnoj eklektičnoj arhitekturi i kupalištima sa lekovitim termalnim vodama, koji su ovde građeni još od praistorije. Ovaj grad ubedljivo je vodeći centar mađarskog turizma, i svake godine privlači sve veći broj turista, koji je danas dostigao cifru od 20 miliona posetilaca godišnje. Turisti iz celog sveta u Budimpešti najviše posećuju istorijske znamenitosti, muzeje i galerije, kao i sportske hale, stadione i Hungaroring, trkačku stazu Formule 1.

budimpesta grad foto1

Istorija Budimpešte

Na mestu današnje Budimpešte u rimskom periodu nalazio se grad Akvinum, koji je bio glavni grad rimske provincije Donje Panonije. Ovu oblast u 9. veku osvojili su Mađari, koji su tu osnovali svoju kraljevinu. U 13. veku ovde su postojala dva odvojena grada – Budim i Pešta. Budim je 1361. godine postao glavni grad Mađarske. Rast ovih gradova zaustavila su osmanlijska osvajanja.

Naime, Osmanlije su Peštu osvojile 1526., a Budim 15 godina kasnije. Jačanjem Habzburga, jačao je i njihov uticaj na ovom prostoru i već u 17. veku ovi gradovi bili su deo Habzburške monarhije. Ubrzo posle Mađarske revolucije 1848. godine, i posle uspostavljanja Austro-Ugarske monarhije, 1872. godine Stari Budim, Budim i Pešta se ujedinjuju u grad koji je danas poznat kao Budimpešta. Grad je izrazito rastao krajem 19. i početkom 20. veka, kada se udvostručio broj stanovnika. U velikoj meri Budimpešta je razrušena tokom svetskih ratova, kao i tokom sovjetske okupacije, ali uspela je da se oporavi i postane jedan od najlepših gradova Evrope.

budimpesta grad foto2

Do ovog grada u susednoj Mađarskoj veoma se lako stiže, a ukoliko planirate da ga posetite, ne zaboravite ove znamenitosti:

Brdo dvoraca

Tik uz Dunav nalazi se ovo brdašce, na kojem se nalazi mnogo važnih istorijskih zdanja, spomenika i muzeja. Nesumnjivo najlepši od svih je dvorac Buda, ogromna rezidencija habzburških monarha iz 18. veka. Tu je i Ribarski Bastion iz 19. veka, sa koga su lokalni ribari branili grad, kao i mnoge neoromaničke crkve i njihovi tornjevi.

dvorac buda budimpesta

Dvorac Buda

 

Brdo Gelert

Sa druge strane Dunava nalazi se brdo Gelert, koje je ustvari ogromni blok dolomita u kojem se nalaze termalni izvori, pa je on dom poznatim banjama Gelert i Ruda. Brdo nosi ime po svetom Gelertu, benediktanskom monahu koji je živeo u 11. veku i najpoznatiji je mađarski svetac. Jedno od znamenitosti ovog dela grada je upravo Gelertov spomenik. A tu su još i: Citadela, izgrađena 1851., Spomenik Slobode, podignut u slavu sovjetskih vojnika poginulih u Drugom Svetskom Ratu, kao i Jubileumi Park.

brdo gelet budimpesta

Zgrada Parlamenta u Budimpešti

Upravo ova neogotička zgrada je obeležje Budimpešte i ona je treća najveća zgrada parlamenta na svetu. Izgrađena 1886. godine, u svrhu obeležavanja hiljadugodišnjice države, ova zgrada sadrži 691 prostoriju i impresivnih 19 kilometara hodnika i stepeništa.

zgrada parlamenta budimpesta

Dunavska promenada

Šetajući obalom Dunava, bilo sa Budimske, bilo sa Peštanske strane, možete uživati u pogledu na prelepu arhitekturu ovog grada. Između mostova Eržebet i Sečenji naići ćete na 60 pari gvozdenih cipela, koje predstavljaju spomenik Jevrejima stradalim na ovom mestu u Drugom Svetskom Ratu.

dunavska promenada budimpesta

Pogledajte još