Back to homepage

Šoping u Budimpešti

Budimpešta svojim posetiocima nudi mnogo opcija za kupovinu. Tokom devedesetih godina prošlog veka, otvorio se veliki broj prodavnica, što unikatnih, što poznatih svetskih brendova, kao i nekoliko šoping centara izvan grada. Danas u ovom gradu možete kupiti mnoge stvari – od sveže hrane na pijacama (od kojih je najpopularnija, naravno, paprika), preko odeće, do unikatnih ručno rađenih predmeta sa folklornim motivima.

Predlažemo da kupovinu počnete u pešačkoj ulici Vaci, u centru Pešte, jer ovde možete kombinovati šoping sa razgledanjem grada, i ovde ćete pronaći veliki broj prodavnica, kafića i restorana. Zatim posetite Ulicu Deak Ferenc, koja je poznata kao ,,ulica mode” jer tu možete kupiti odeću marki: Hugo Boss, Max Mara, Tommy Hilfinger, Lacoste, Mexx i sličnih.

Treća veća šoping zona malo je izmeštena iz centra i to je Andrassy Avenija, koja nudi najglamuroznije šoping iskustvo. Naime, ovde možete kupiti stvari sa oznakama Louis Vuitton, Burberry, Gucci ili Roberto Cavalli.

Ulica Vaci

Ulica Vaci


Ulica Deak Ferenc

Ulica Deak Ferenc

Ukoliko preferirate da na putovanjima kupujete stvari lokalnih dizajnera, u Budimpešti ćete naći mnogo ovakvih butika, pa pogledajte dizajnere poput: GOUBA, Insitu, Matyodesign, Szputnyik, Tisza, Varga Design itd. Većina ovakvih lokala nalazi se u Ulici Kiraly.

Budimpešta ima i mnogo šoping centara, od kojih je najpoznatiji WestEnd City Center, koji je i najveći šoping centar u centralnoj Evropi. WestEnd se nalazi izvan grada, a uz veliki broj prodavnica kao što su Adidas, Bershka, H&M, Puma i slično, sadrži i zabavne namene poput bioskopa i dečijih igraonica. A kada ste već tamo, predlažemo da popijete kafu na prelepoj krovnoj bašti. Manji, ali slični WestEnd-u su centri: Corvin Plaza, Arena Plaza, Árkád, Mammut i KöKi Terminal.

Outlet centri su ovde takođe popularni, jer su im cene nešto niže, a najbliži Budimpešti je Premier Outlet Center, do kojeg se stiže gradskim prevozom, a tu je i Designer Outlet u mestu Parndorf, između Beča i Budimpešte.

Šoping centar WestEnd

Šoping centar WestEnd


Premier Outlet

Premier Outlet

Suveniri koje turisti donose kući iz Budimpešte su najčešće vino i porcelan. Od vina predlažemo da kupite Tokaji, a za najlepši porcelan važe Herendi i Zsolnay. Najbolje mesto za kupovinu tradicionalnih mađarskih proizvoda je Centralna pijaca, na kojoj ćete pronaći različite vrste paprike, vina, sireva, kao i lutke i odeću sa mađarskim folklornim motivima. Takođe, veoma dobra prodavnica suvenira je i Memories Of Hungary.

Memories Of Hungary

Memories Of Hungary

Pogledajte još