35. rođendan najpoznatijeg vodoinstalatera

03/04/2021 18:55

35. rođendan najpoznatijeg vodoinstalatera

Božićni poklon iz 1986. godine prodat je na aukciji za 660.000 dolara. Naime, radi se o neotpakovanoj Nitendo igrici Super Mario Bros. Igrica je “spavala” u fioci do ove godine. Aukcijska kuća Heritidž iz Dalasa navodi da je to najbolja kopija. Inače, pre tri godine prodata je i neotvorena originalna kopija igrice, ali na disketi i to za 100.150 dolara.

Prema podacima aukcijske kuće, igru je 2019. godine, kupila grupa kolekcionara koji će deliti vlasništvo nad ovom video igrom . Tada je Deniz Kan, predsednik “Wata Games” izjavio da Super Mario Bros nije samo najpoznatija igra svih vremena, već je to igra koja je spasila industriju video igara 80-tih godina prošlog veka.

pročitajte još i : Fejsbuk ima skrivene igrice, a evo kako da ih pronađete!

Inače, vodoinstalater Mario je najprepoznatljiviji izmišljeni lik na svetu, više i od Miki Mausa. Ta kopija (disketa) originalnog Super Marija napravljena je 1985. godine. Prema podacima kompanija Nintendo je pravila Super Mario Bros diskete od 1985. do 1994. godine, a prve verzije su zapečaćene nalepnicama i bile su dostupne samo u Njujorku i Los Anđelesu. Pre ove, 2014. godine, prodata je i kopija retke igre Nintendo World Championships za 100.088 dolara i to na eBayju.

Super Mario “rođen” je pre 35 godina. Tvorac igrice, Nintendo, planira da rođendan proslave novim izdanjima popularne igre. U novoj video prezentaciji, otkriveni su detalji nekoliko igara, proizvoda i događaja unutar njih. Nintendo je na svom Tviter nalogu najavio da će rođendansko iznenađenje biti plasirano javnosti na proleće 2021. godine.

O igrici

Super Mario je najpre bio stolar, a zvao se Osan – srednjovečni čovek, zatim su ga “krstili” u Mr. Video. I tek posle nekog vremena postao je Super Mario.  A veruje se da je njegov brat Luiđi ime dobio po piceriji koja se nalazi u blizini predstavništva Nitenda u Americi. Pun naziv lokala je “Picerija kod Mario i Luiđija”.

Muziku iz igrice, poznatiju kao ground theme, komponovao je Kondo Kodži i bila je na Bilboard ringtone listama 125 nedelja. Igrica Super Mario smatra se najprodavanijom igrom u istoriji i to sa preko 300 miliona prodatih kopija.

Zanimljivosti

Koliko je Mario popularan, govori i podatak da je danski proizvođač Lego kockica lansirao kolekciju koja sadrži konzolu, gejmped i televizor i sastoji se od ukupno 2.646 delova. Cena kompleta je 250 dolara, ali kako je objašnjeno, kolekcija je prvenstveno namenjena nostalgičarima.

Dok pojedini pamte samo igricu, jedna devojka će istu pamtiti i po vrlo zanimljivom nivou koji je trebalo da pređe igrajući je. Naime, momak pod pseudomimom Retro Shaner osmislio je originalan način da zaprosi svoju devojku. On je  veliki ljubitelj Super Maria, kao i njegova devojka. Tog dana igrali su pomenutu video igru, ali je ova bila malo modifikovana. Naime, Shaner je kockicama ispisao pitanje da li će se udati za njega, i na taj način je zaprosio. U nastavku pogledajte kako je to izgledalo  2016. godine.

A, drugi zaljubljenici, mogu uživati u Super Mario enterijeru u jednom kafiću. Taj lokal, The Cherry Blossom Pub, otvorio je Derik Braun u Vašingtonu. Entuzijasta je lokal opremio replikom čuvene biljke mesožderke, kornjačicama, pačurkama, a konobari i šankeri nose uniforme inspirisane Marijom i Luiđijem.

Postoji i jedno zanimljivo istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Montrealu. Prema toj studiji, Super Mario može da spreči demenciju. Naime, dvomesečno igranje igrice pobošljava kapacitet mozga i pomaže u prevenciji demencije. Stručnjaci takođe navode da su mladi ljudi, koji su igrali Super Marija 64 svega 60 dana, imali su veće prostorno i epizodno pamćenje u poređenju sa onima koji su igrali dvodimenzionalne igrice.

 

 

03/04/2021 18:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments