Greška koju ne znamo da pravimo

12/03/2021 20:07

Greška koju ne znamo da pravimo

Voda, u kojoj se kuvao pirinač, jaja ili testenina, ima lekovite osobine, zato je ne treba bacati. Profesionalni kuvari znaju da slana voda, u kojoj se kuvala pasta, može mnogo da poboljša izgled i ukus sosa. Ta voda sadrži skrob, pa samim tim može da zgusne preliv, ali i da on postane kremast. Voda u kojoj se kuvao pirinač štiti od raka, reguliše krvni pritisak, pruža energiju, leči gastroenteritis…

Lekovitost pirinčane vode na kožu

 1. Štiti kožu od sunca
 2. Pirinčana voda deluje kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca i štiti kožu od štetnih UV zraka.
 3. Utiče na lečenje opekotina od sunca kao i na otvaranje zapušenih pora lica.
 4. Sadrži komponente koje utiče na usporavanje starenja kože. Ona je bogata vitaminom A, vitaminom C, vitaminom E, flavonoidima i fenolnim jedinjenjima.
 5. Poboljšava ten.
 6. Blagotvornost pirinčane vode na kosu.
 7. Pomaže kod kovrdžave kose.
 8. Poboljšava elastičnost, teksturu i “krivljenje” kose.
 9. Uravnotežava nivo pH vlasišta.
 10. Poboljšava rast kose.

Pet načina kako možete iskoristiti vodu nakon kuvanja testenine

 1. Za zalivanje biljaka. Ta voda je skroba, koji je obično pun minerala i vitamina, što pomaže biljkama da rastu.
 2. Za pravljenje testa za picu i hleb. Testu daje jedinstven ukus.
 3.  Za kuvanje pirinča. Neverovatno, ali kuvari kažu da voda u kojoj se kuvala testenina može dati novi, bogatiji ukus ako se koristi za kuvanje pirinča.
 4. Za razređivanje gustog umaka.
 5. Za namakanje nogu. Nakon napornog dana, za umorne noge ova voda je sjajno rešenje. Sve što treba da je da se ugreje voda, u kojoj se kuvala testenina do temperature koja je prihvatljiva koži, i umoče noge u nju. Voda u kombinaciji s mineralima, koje sadrži, umiriće bol i omekšati kožu umornih stopala.

Zašto je dobra voda u kojoj su se kuvala jaja?

Nakon barenja jaja vodu ne treba bacati, jer ona sadrži sve što je biljkama neophodno. Biljke vole kalcijum, a njega ima dosta u vodi od kuvanja jaja. Kalcijum pomaže da se održi dobra pH-vrednost zemlje. Neutralna zemlja, koja ima pH-vrednost između 6,0 i 6,5 – nudi biljkama idealnu okolinu za uzimanje hranljivih materija koje su potrebne za rast. Osim toga, kalcijum doprinosi čvrstoći biljke. Važno je jedino vodu od kuvanja jaja ohladiti na sobnoj temperaturi pre nego što se njome biljke zaliju. A , nije teško prepoznati nedostatak kalcijuma kod biljaka. Često nastaju žuto-smeđe mrlje na listovima, koje su okružene smeđom ivicom. Osim toga, biljka ne raste i listovi ostaju mali. Dovoljno kalcijuma u zemlji čini biljke manje osetljivim na bolesti i oštećenja.

 

pročitajte još i šta je potrebno dečjem organizmu:

Užina od kuće – zdrava navika

 

 

12/03/2021 20:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments