Kako štikle štete zdravlju?

17/03/2021 12:50

Kako štikle štete zdravlju?

Visoke potpetice izdužuju noge, čine ih tanjima, a čitavu siluetu vitkijom, međutim one su vrlo pogubne po zdravlje. Ortopedi podsećaju da je konstantno nošenje štikli pogubno za hrskavicu skočnog zgloba i kolena. A utiče i na ligamente nogu i zbog toga se kod žena, koje redovno nose tu vrstu obuće, pojavljuju i čukljevi.

Opasne su i kada je u pitanju pravilno držanje, položaj karlice i njeno krivljenje. Visoke potpetice nepotrebno opterećuju jastučiće stopala, a taj pritisak može izazvati povrede samih stopala.

 

Šta kažu brojke?

Obuća sa visokim potpeticama povećava pritisak na kolena za 26 odsto. Ovo može biti uzrok osteoartritisa zglobova nogu. Visoke štike škode ravnoteži. To povećava rizik za nastanak padova i povređivanje skočnog zgloba. Može se javiti i Haglundov deformitet. Tesna obuća doprinosi nastanku Mortonovog neuroma. Što je potpetica viša to je i pritisak na jastučiće u podnožju prstiju veći. Niža štikla ga povećava za oko 22, srednje visoka za oko 57, a visoka štikla i za 76 odsto. Visoke štikle premeštaju centar teže tela unapred i tako uzrokuju pomeranje prirodnog položaja kičme.

Te iz svega navedenog, ovakvu obuću bi trebalo, maksimalo, nositi 2 do 3 dana u nedelji, a ostalim danima nositi cipele sa ravnim đonom.

Moda nalaže potpetice, te gotovo da ne postoji žena koja nema bar jedan par takve obuće. Ako ih ne možete ili ih se nećete odreći, pokušajte ih nositi ređe uz obavezno menjanje visine štikle, kako se ahilova tetiva ne bi skratila. Poželjno je birati šire, stabilnije pete i cipele koje ostavljaju dovoljno mesta za prste. Stručnjaci kažu da je maksimalna visina štikle, koju telo može bez mnogo bola da trpi, 9 cm, s tim što ako se nosi svaki dan, visina pete ne sme da prelazi 5 cm.

Samopomoć

U toku dana, kada se nose štikle, iste izuvati na svaka 2 sata i masirati stopala. Pre spavanja, napraviti kupku za stopala i natapati noge u toploj vodi minimum 15 minuta. Morska so pomaže da se opuste mišići stopala, a kantarion u zarastanju, eventualnih, rana. Dok preparati sa esencijalnim uljem mentola pomažu da se spreči oticanje. Lipa poboljšava cirkulaciju, a mleko će razmekšati kožu. Posle procedure, obuti tople čarape.

Vežbe

Preporučuje se valjanje, stopalima 2 do 5 minuta, teniske loptice, svakog dana.

Stavite salvetu ili nešto slično njoj na pod i stavite stopalo na nju. Potrudite se da je nožnim prstima zgužvate što je više moguće. Uradite ovo 15 do 20 puta sa jednim stoplaom i ponovite sa drugim.

Istezati Ahilovu tetivu.

Napravite 10 do 15 čučnjeva svakog dana bez odizanja peta sa podloge. Stanite uza zid i blago se ispruženim rukama oslonite na njega. Potom se 20 puta izdignite na nožne prste i polako se spuštajte na pete.

Dodatno opasni modni dodatak

Podjednako štetne su i teške torbe, jer snažno opterećuju ramena i vrat. I u ovom slučaju, ako ne želite ili nećete da se odreknete glomaznih tašni, treba redovno vežbati mišiće koji trpe težinu.

Naime, napunjena torba ne bi smela biti teža od 5 kilograma, pa birajte one od laganih materijala. Teže stvari bolje je nositi u rancu, koji ravnomerno raspoređuje težinu na oba ramena.

Preosetljivost na nikal u nakitu može izazvati crvenilo i svrab kože, koje dermatolozi nazivaju kontaktni dermatitis. Osetljivi na nikal trebali bi birati nakit od nerđajućeg čelika, zlata ili platine.

Veštački nokti od akrilata mogu izazvati odvajanje prirodnog nokta od prsta. Osim toga, oni omogućuju bakterijama i gljivicama da uđu u područje nokta, što vodi do infekcije, pa ih treba izbegavati. Nadogradnju ili druge vrste intervencija na noktima treba prepustiti profesionalcima ili birati kvalitetne proizvode.

 

pročitajte još i odakle je potekla ideja za visokim potpeticama:

Istorija na visokoj nozi: Kako su nastale štikle?

 

 

 

 

 

 

 

17/03/2021 12:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments