Aplikacijom do taksija

03/08/2021 16:24

Aplikacijom do taksija

Svako od nas je bar jednom u životu koristio uslugu taksi prevoza. Praktično, jednostavno i bez pritiska tokom saobraćajnih gužvi. Koncept taksija u svetu postoji od 1600. godine, a taksiji kakve poznajemo počeli su sa radom 1891. godine sa pojavom taksimetra. Gotovo da ne postoji država u kojoj nema taksista.

Taksi zanimljivosti

– Sabine Šmitc je profesionalna vozačica motocikla i ujedno je i najbrža vozačica taksija. Ona 20.8 km pređe za samo 9 minuta.
– Najduža taksi vožnja iznosila je preko 40.000 km, a cena za tu vožnju bila je oko 80.000 funti. Na sreću ovu cenu niko nije platio, jer su trojica prijatelja želela da postave ginisov rekord, te su sami vozili vozilo od jednog od njih.
– Najveća nadmorska visina na koju je vozio taksi iznosila je 5.000 metara.
– Londonski taksiji imaju visoki krov, jer je nekada postojao zakon koji je zahtevao da automobil mora biti visok onoliko koliko je potrebno da u njega može sedeti čovek sa cilindrom na glavi.
– U Japanu se taksijima leva zadnja vrata otvaraju automatski. Vozač dugmetom otvara i to tek kada proceni da je izlaz na tu stranu bezbedan.
– U Finskoj vozači taksija moraju, prema zakonu, platiti taksu, ako žele puštati muziku dok prevoze putnike. Taksa godišnje staje oko  40 dolara.

pročitajte još i: Dubai: Prvi putnički taksi-dronovi

A, Novosađani mogu i aplikacijom doći do slobodnog vozila. Naime, sa radom je počeo servis i aplikacija Yandex Go. Ova aplikacija je vrlo jednostavna za korišćenje i može se besplatno preuzeti u prodavnicama App Store i Google Play. Ono što olakšava putniku je da nije obavezno upisivanje adrese, već je dovoljno pokrenuti aplikaciju i ona će uz pomoć GPS odrediti gde se korisnik nalazi i usmeriti automobil prema njemu, uz prikazivanje cene, sa kontaktom taksiste i opisom vozila.

Ova aplikacija, pri raspodeli vožnji između ostalih stavki uzima u obzir i rejting vozača koji je zasnovan na ocenama koje daju korisnici, i na osnovu statistike realizovanih vožnji. Kako dalje objašnjavaju, vozači sa visokim rejtingom imaće prioritet u dobijanju vožnji i razne druge benefite. Prednost je i što se jasno vidi cena vožnje.

Ukoliko se desi da je putnik zaboravio stvari u autu ili želi da postavi neko pitanje, na raspolaganju mu je korisnička podrška i čet u okviru aplikacije.

03/08/2021 16:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments