Dlanovi ogledalo zdravlja: Šta nam poručuju šake?

04/10/2017 13:04

Dlanovi ogledalo zdravlja: Šta nam poručuju šake?

Stanje naših dlanova može da nam otkrije brojna zdravstvena oboljenja, a potrebno je samo da obratimo pažnju na šake!

Problemi sa unutrašnjim organima skoro uvek pokazuju neke simptome na našem telu koje su uočljive golim okom. Stoga, s vremena na vreme, sami uradite kompletan sistematski pregled, kako biste na vreme sprečili neka oboljenja.

Dužina prstiju

Prema studiji “Artritis i reuma”, žene čiji je domali prst duži od srednjeg, imaju veći rizik da obole od artritisa. Takođe, dugačak domali prst povezivan je s boljom fizičkom spremnošću i većom verbalnom agresijom kod oba pola. Duži domali prst kod muškaraca, prema naučnicima, povećava rizik od raka prostate.

Drhtanje

Drhtanje ruku ponekad je posledica unosa previše kofeina, nekih medikamenata i antidepresiva. Međutim, drhtavica može biti i jedan od prvih simptoma Parkinsonove bolesti, ali i tremora- nekontrolisanog trzanja nerava u rukama. Ukoliko vam se dešavaju ovi simptomi, posavetujte se sa lekarom.

Boja noktiju

Indijski naučnici istraživali su da li boja noktiju ima veze sa bolestima unutrašnjih organa. Došli su do zaključka da kod većine pacijenata sa bubrežnim oboljenjima, nokti su u dnu smeđe boje. Boja noktiju takođe može da ukaže na anemiju ili na povećano lučenje određenih hormona. Ukoliko primetite nagle promene na noktima, idite kod lekara!

Stisak ruke

Pored toga što je ovaj gest veoma važan pri rukovanju, stisak može da ukaže na brojna oboljenja. Tako slab stisak može da bude simptom srčanih bolesti i infarkta.

Mokri dlanovi

Iako se većini nas dešava da nam se dlanovi znoje usled nervoze ili stresa, ovo takođe može da bude simptom loše funkcije štitne žlezde.

04/10/2017 13:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments