Kineski stručnjaci pronašli lek za HIV?

19/06/2018 13:51

Kineski stručnjaci pronašli lek za HIV?

Sa Instituta za AIDS Univerziteta u Hongkongu navode da su njihovi stručnjaci možda otkrili “funkcionalni lek” za HIV, virus koji prouzrokuje AIDS.

U pitanju je novo antitelo, koje bi moglo da se koristiti za prevenciju i za lečenje bolesti.

Potraga za lekom

U potrazi za lekom i načinom suzbijanja širenja epidemije AIDS-a u Kini, profesor Čen Zivei sproveo je obimno istraživanje. Naime, Kina je suočena sa epidemijom, gde je 850.000 ljudi zaraženo HIV-om, predstavlja statistika UN-a.

Otkriće do kog je profesor Čen došao, pokazuje da novo antitelo itekako može pomoći u procesu kontrolisanja virusa, kao i u eliminaciji zaraženih ćelija.

Virus HIV slabi imunološki sistem zbog čega su zaraženi jako osetljivi na infekcije i bolesti.

Čen je naveo da će antitelo moći da leči sve varijante HIV-a, kako ne postoji jedinstvena vakcina za lečenje.

Ovaj “funkcionalni lek” podrazumeva da su određene količine virusa u telu toliko niske da se ne mogu pronaći, sve dok osobe primaju inekcije antitela, na svaka tri meseca ili ređe.

Terapija se mora uzimati svakodnevno, jer se virus može držati pod kontrolom antiretrovirusnim lekovima, koji sprečavaju da virus zahvati i zarazi nove ćelije, ali ne može eleminisati zaražene ćelije iz tela.

Profesor Čen navodi da će novootkriveno antitelo imati duži poluvek i da bi moglo da se daje na svaka tri meseca.

Iako ovakvo viđenje označava i rezultate koji obećavaju, direktor nevladine humanitarne organizacije AIDS Concerne iz Hongkonga, Endrju Čidgi, navodi da lek neće skoro biti dostupan javnosti, zbog papirologije i spore obrade što prebacuje vlastima u Kini.

Naime, za klinička ispitivanja leka biće potrebno od tri do pet godina.

19/06/2018 13:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments