Skriveni uzroci peruti

03/11/2017 10:44

Skriveni uzroci peruti

Ukoliko patite od perutanja kože glave, pored reakcije na neke preparate, na ovu pojavu mogu da utiču i ishrana, učestalost pranja kose, pa čak i stres.

Osetljivost na prirodne gljivice glave

Uprkos verovanju, perut ne nastaje zbog suvoće skalpa. Naime, prerutanje može da izazove i ukoliko se na koži pojavi veći broj gljivica koje se hrane uljem kose. Zato najčešće osobe koje imaju masnu kosu pate od perutanja.

Simptom stresa

Nervoza i stres utiču na ceo organizam, pa tako ni koža glave nije pošteđena. Stres pogoršava zdravlje skalpa, što izaziva svrab, perutanje i osipe.

Ne perete kosu ispravno

Ukoliko na kosu ne nanesete dovoljno šampona ili ga pak ne isperete do kraja, koža glave će odreagovati i početi da se peruta, zbog pojačanog lučenja sebuma odnosno znojnih žlezda na skalpu.

Nepravilna ishrana

Ishrana koja nije bogata vitaminima i nutrijentima osiromašuje kvalitet kože i kose. Uz to, neke namirnice povećavaju pojavu peruti, poput trans masti i soli. Stoga, izaberite hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama, kao što su avokadi, orasi i masline, kako biste sprečili perutanje.

Previše preparata

Gelovi, pene i lakovi za kosu mogu da uzrokuju pojavu peruti, jer se koža glave brže masti i povećava rizik od pojave gljivica koje uzrokuju i perutanje.

03/11/2017 10:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments