Evo zbog čega se kosa brže masti!

15/05/2016 10:38

Evo zbog čega se kosa brže masti!

Imaš problema sa mašćenjem kose? Šta god da uradiš – ona se brzo umasti? Problem je u tome što radiš stvari za koje možda i ne znaš da ubrzavaju mašćenje kose!

Postoje žene kojima se kosa veoma malo masti ili se ne masti uopšte, ali one su svakako u manjini. Veliki broj žena ima upravo ovaj problem, s tim što rešenje nije u svakodnevnom pranju kose.

5 razloga za brže mašćenje kose

1. Često dodirivanje kose

Bez obzira na to kolika je dužina tvoje kose – ukoliko je često dodiruješ, pa makar i samo po krajevima, ona će se brže umastiti. Masnoća iz kože prstiju se na ovaj način prenosi na kosu, zbog čega će ona još brže biti masna.

kosa zena

Ako želiš da izbegneš ovo – a u naviku ti je prešlo da često nameštaš kosu rukama, najbolje bi bilo da nađeš alternativu – barem dok se ne odvikneš od ovoga. Dobro rešenje bi mogla da bude veća šnala kojom ćeš zakačiti kosu kako ti ne bi padala na lice i “podsećala te” da je dodiruješ i mastiš.

2. Prečesto pranje

Iako deluje malo kontradiktorno, ali prečesto pranje kose može da ima i veoma loš efekat na kosu. Samim tim što pranjem češće uklanjamo prirodna ulja sa temena – ono se sve više proizvodi kako bi nadoknadilo nedostatak.

Naravno, kada je kosa prljava ili masna sigurno ne može izgledati lepo, zato je potrebno da je operemo, ali bilo bi dobro odabrati pravi momenat za to – i izbegavati pranje kose ako zaista ne mora da se pere. Vremenom će ona početi malo ređe da se masti i sve će doći na svoje.

* Savet *

Ukoliko kosu perete ujutru – duže će biti čista i lepa, jer se pranjem pred spavanje skaćuje taj period “čistoće” kosa samim tim što nakon toga legnemo u krevet i prespavamo noć – tokom koje se kosa masti – pogotovo u toplijim periodima godine.

3. Često češljanje

Čak ni često češljanje kose nije bezazleno. Ovo posebno važi za žene koje imaju dužu kosu. Češljanjem se takođe kosa brže masti, a ako već ne možete bez češljanja u toku dana – potrudite se da češljate samo krajeve. Na ovaj način kosa će vam biti očešljana, a smanjićete mogućnost od bržeg mašćenja kose.

cesljanje

* Savet*

Ukoliko želite da smanjite mogućnost od mašćenja kose prilikom češljanja – koristite drveni što ređi češalj.

4. Pogrešni preparati za kosu

Za pranje i negovanje kose mogu se koristiti različiti preparati, ali je potrebno znati koji odgovaraju vašem tipu kose. Ukoliko koristite preparate koji vam ne odgovaraju – veće su šanse da će vam se kosa brže mastiti.

Za početak – ako želite da izbegnete prečesto mašćenje kose, potrudite se da tokom pranja kose što bolje isperete regenerator, koji bi bilo najbolje nanositi samo na krajeve. Ako stavljate regenerator na celu kosu – teme će se više mastiti.

kosa plava zena

Ostali proizvodi za negovanje kose mogu sastojati formule koje odgovaraju ženama koje imaju veoma oštećenu kosu, zato je važno da kosu koja je sklona mašćenju ne tretirate preparatima koji obećavaju “sjajnu kosu”.

5. Vezivanje i peglanje kose

Što je kosa bliža licu i temenu – to se veće šanse da će se umastiti. Zbog toga žene sa kovrdžavom kosom nemaju ovaj problem, jer je njihova kosa puna volumena.

rep kosa

Vezivanjem kose – ona se “slepi” zbog čega ne može da “diše” i kontroliše masnoću. Isti je slučaj i sa peglanjem kose – kada je ispravljena kosa je bliža licu, zbog čega dolazi u dodir sa masnoćom iz kože.

15/05/2016 10:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Natasa R.
7 godine ranije

od prljavog vazuha i izduvnih gasova.