Zdrava zamena za meso

08/04/2020 13:45

Zdrava zamena za meso

Lupina je travnata biljka iz porodice mahunarki u koju spada i grašak. Ova biljka raste u mediteranskim zonama Evrope i Azije, Severnoj i Južnoj Americi. 

Ova biljka raste od 30cm do metar ipo u visinu. Lišće je tamno zelene boje. Na vrhu stabljike se formiraju cvetovi raznovsnih boja – bele, žute, plave, ljubičaste, u boji jorgovana i boji kajsije. Obično, cveta u junu i julu. Plodovi obično rastu u obliku mahuna, koje najčešće imaju pet zrna.

Od preko 200 vrsta, pored velikog broja divljih, postoje i vrste koje se sade za ljudsku upotrebu, za ukras, a najveći broj domaćih sorti se koristi kao hrana za životinje.

Napredak genetike u dvadesetom veku je doprineo pripitomljavanju sorti lupina, hibridizaciji vrsta sa malim sadržajem alkaloida i onih sa mekim zrnom, dajući život novim sortama koje su slađe i pogodnije za ljudsku upotrebu.

U sorte koje se koriste za ljudsku upotrebu, ubrajaju se beli lupin, žuti lupin i plavui lupin. Sve sorte se, pre konzumiranja, trebaju pripremiti na specifičan način, koji podrazumeva potapanje u slanu vodu, u kojoj zrna treba da odstoje određen vremenski period. 

U mediteranskim i orijentalnim zemljama se ova namirnica koristi veoma često.

Ovo je jako hranljiva biljka

Semenke sadrže: ugljene hidrate, lipide, proteine, alkaloide, fosfolipide, lektine, triterpene, flavone, amino kiseline, vitamine, organske kiseline i masne kiseline.

U narodnoj medicini, semenke se koriste kao diuretici, za snižavanje temperature i lečenje kožnih oboljenja. Plava lupina ili vučika je poznata po svom smirujućem dejstvu, dok bela lupina doprinosi regeneraciji kože i zadržavanju hidratacije.

Lupine imaju visok nivo biljnih proteina i jedna su od biljaka sa najvećom koncentracijom vlakana. Ne sadrže holesterol i gluten. Probiotici su. Sadrže značajne količine esencijalnih amino kiselina. Brašno od lupine ima jako mnogo nutrijenata i bogato je proteinima najboljeg kvaliteta.

Seme ove biljka može da zameni meso u ishrani.

Divlja lupina se treba oprezno pripremati pre konzumacije, zato što može imati negativne posledice po nervni sistem. Takođe, ova namirnica može biti i alergen, pa treba biti oprezan pri njenom konzumiranju.

08/04/2020 13:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments