Nema opravdanja za lenjost

13/01/2021 15:00

Nema opravdanja za lenjost

Novonastale okolnosti koriste se, u većini, i kao izgovor za lenjost. Iako su epidemiološke mere na snazi i mnogo toga nam je uskraćeno, ono što nikada neće je vreme za šetnju, trčanje ili vežbe.

Lekari često podstiču da više vežbaju i jedu manje da bi održali zdravu telesnu težinu, a istraživači su otkrili i vrste vežbanja koje su najdelotvornije. Redovno džogiranje najbolja je vrsta vežbanja za sprečavanje gojaznosti, pokazala je jedna kineska studija. Uz ovu, preporučuju se još i planinarenje, hodanje i određene vrste plesa.

Istraživači su do ovih zaključaka došli nakon što su zatražili od 18.424 odrasle osobe u Kini, uzrasta od 30 do 70 godina, da beleže svoje rutine vežbanja.

Prvo hodanje

Stručnjaci navode da, pre nego li se počne sa trčanjem, treba prvo hodati, kako bi se mišići privikli na predsojeći napor. Uz to, u život uvedu i treninge snage kako bi izgradili mišiće nogu. Hodanje i trčanje predstavljaju prirodnu sposobnost kretanja čoveka. Pomoću hodanja i različitih oblika trčanja može se postepeno povećavati fizičko naprezanje.

Hodanje i trčanje utiče na formiranje, razvijanje i usavršavanje kvalitetnih pokreta i navika, neophodnih za teške poslove čoveka: izdržljivost, brzina, snaga i drugo. Hodanje, a posebno trčanje kao oblici treniranja pomažu povećavanju dostignuća kod svih vidova sporta.

Kontrola vežbanja

A da bi se redovno vežbalo, ali i pratili dnevni treninzi, Wiko, francusko-kineski brend telefona, razvio je korisnu aplikaciju – Wiko Health.

Jednostavna i intuitivna, aplikacija Wiko Health omogućava praćenje svakodnevne fizičke aktivnosti, brojanje napravljenih koraka, pređene udaljenosti, potrošenih kalorija i vreme trajanja aktivnosti. Wiko Health je idealan i za praćenje trčanja, brzine, tempa, efekata, postavljanje dnevnih ili nedeljnih podsetnika….

Ukoliko niste ljubitelj brzog hodanja ili trčanja, vožnja bicikla je sjajno rešenje. No, pre nego što se počne sa aktivnom vožnjom treba telo treba pripremiti.

Evo par saveta kako se pripremiti:

1) Kratki brzi koraci, do 10. 000 koraka dnevno

2) Jutro i kasno poslepodne su,najbolje vreme za aktivnosti na otvorenom. Temperature su blaže i vazduh je svežiji.

3) I tokom kišnog dana, a još više po suvom vremenu, uvek se mora imati na umu hidratacija organizma. Neophodno je uvek sa sobom nositi flašicu vode, a ako se puno znojite treba trošiti mineralnu vodu kako bi se nadoknadile mineralne soli . Preterano znojenje, ne znači gubitak kilograma, već́ gubitak vitalne vode za naše telo.

4) I za kraj obavezno je uraditi i po koju vežbu. Neke vežbe za toniranje mišića mogu dati odlične rezultate. Na klupi ili uza zid mogu se raditi sklekovi za gornji deo tela (sklekovi na rukama oslonjenim na klupu), za triceps (s okrenutim leđima klupi), ali i čučnjeve i iskorake za noge i zadnjicu.

 

pročitajte i:

Ključ za motivaciju za vežbanje: Fokusirajte se na ono što vas čini srećnim!

 

13/01/2021 15:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments