Koji su to prirodni laksativi?

05/08/2022 12:23

Koji su to prirodni laksativi?

Stručnjaci svakodnevno ističu važnost zdrave i pravilne ishrane.

Moderan i brz način života utiče na to da se često susrećemo sa stresom i brzom hranom koji utiču na zdravlje i prouzrokuju niz problema, kao i probleme sa varenjem.

Problemi sa varenjem mogu prouzrokovati zatvor, te je neophodno unositi namirnice koje su bogate vlaknima, koji stolicu čine mekšom i pokreću sadržaj iz creva.

Voće i povrće bogato je vlaknima, a stručnjaci preporučuju i upotrebu integralnih žitarica i semenki.

Sjajne šljive

Kada je o voću reč, šljive su apsolutni pobednik kada je borba protiv zatvora u pitanju. Naime, one podstiču kontrakcije creva i pozitivno utiču na perilstatiku creva. Kako biste rešli problem zatvora, stručnjaci preporučuju konzumaciju 50 g šljiva dnevno, tokom tri nedelje. Prednost dajte suvim šljivama.

Zlatne semenke

Cele ili samlevene, kuvane ili u vidu soka, semenke možete konzumirati kako želite. Preporučuju se semenke lana u slučaju zatvora i to dva do tri puta dnevno, dve kašike.

Mlevene semenke utiču na omekšavanje sadržaja creva, kao i njegovo kretanje, podmazujući creva.

Saveznik pasulj

Pasulj je bogat vlaknima, ali i spanać, kelj i drugo lisnato povrće. Naime, vlakna koja sadrži pasulj pozitivno utiču na probavu i rešavaju problem zatvora. Takođe, predstavljaju odličnu prevenciju za hemoroide.

Kraljica voda

Stručnjaci savetuju konzumaciju vode, minimalno osam čaša dnevno.

05/08/2022 12:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments