Ovako ćete zaustaviti alergijske napade

07/03/2023 09:05

Ovako ćete zaustaviti alergijske napade

Više od 100 miliona ljudi pati od sezonskih alergija, a kako se bliži proleće, tako se simptomi polako javljaju. U nastavku saznajte kako da zaustavite ove simptome.

Zašto imamo alergijske napade?

Odgovor je zapravo vrlo jednostavan: nešto u našoj spoljnoj ili unutrašnjoj okolini utiče na reakcije imunog sistema. Telo ove supstance identifikuje kao strane i u pojačava proizvodnju antitela, koji ispuštaju hemikalije koje utiču na alergijske reakcije.

Najčešći okidači alergija

  1. Polen– alergijske reakcije su najjače u kasno proleće i rano leto, kada biljke cvetaju. Isto tako, u ranu jesen cveta korov, koji može da izazove alergijske reakcije.
  2. Ljubimci– i u domu postoje brojni okidači alergija, a alergeni se mogu kriti i u peruti sa kože ljubimaca.
  3. Grinje– ove male životinje hrane se ostacima kože, a nalaze se svuda- na posteljini, zavesama, tepisima, odeći, pa čak i na trepavicama.

Simptomi alergijskih napada

Uz kijanje, curenje iz nosa, dolazi do suzenja očiju, crvenila i svraba, kao i do osipa na koži. U težim slučajevima može doći i do začepljenja disajnih puteva.

Kako umanjiti alergijske napade?

Pored izbegavanja alergena, redovnog provetravanja prostorija i posteljine i redovnog usisavanja i brisanja prašine, koristite oralne antihistamine, kao i sprejeve za nos. Ukoliko su alergijske reakcije veoma jake, idite kod lekara, koji će vam prepisati odgovarajući lek.

07/03/2023 09:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments