10 navika koje oštećuju zube

29/03/2017 12:25

10 navika koje oštećuju zube

Postoje neke svakodnevne aktivnosti i navike za koje nikad ne bismo posumnjali – ali zapravo su veoma štetne za zube.

Ukoliko želite da svoje zube sačuvate zdravim, osim redovne posete stomatologu potrebno je i da obratite pažnju na neke navike u ishrani, ali i u svakodnevnim aktivnostima, među kojima su ove najštetnije:

Jako topli i jako hladni napici

kafa i čaj

Upravo je visoka, odnosno jako niska temperatura određenih napitaka veoma štetna za zibe jer konzumiranjem ovih napitaka može da napukne gleđ, odnosno zaštittni sloj zuba. Zubi mnogo brže propadaju ukoliko često konzumirate čaj ili kafu jer ovi napici (tačnije kofein u njima) isušuju usta.

Suvo voće

Iako je uglavnom zdravo (generalno za naš organizam), suvo voće ipak nije dobro za naše zube. Problem je u tome što suvo voće ima jaku kiselinu, često se lepi za zube ostavljajući tako naslage koje ne doprinose lepom osmehu, a mogu da izazovu i mnoge probleme, kao što je stvaranje karijesa i slično.

voce

Sveže voće

Mada je sveže voće veoma dobro jer je najbolji izvor vitamina i drugih sastojaka koji su neophodni za naš organizam – puno voća ipak može biti loše za nas, tačnije za naše zube. Upravo je problem kiselina koja se u velikoj meri nalazi u voću, pa je najbolje voće jesti jednom dnevno.

Kako bi smanjili negativan uticaj kiseline iz voća na zube potrebno je piti više vode ili voće kombinovati sa hranom koja neutrališe to dejstvo – kao što je na primer sir.

Vino

Među napicima koji su štetni za naše zube nalazi se i vino i to pre svega – penušavo. Generalno, vino zbog grožđa ima dosta kiseline, a belo vino je kiselije od crvenog, dok je penušavo najgore zbog ugljen-dioksida koji nagriza zube.

plivanje

Plivanje

Bez obzira na to da li se plivanjem bavite rekreativno ili profesionalno – to može da vas košta bržeg kvarenja zuba. Naime, voda u bazenu, odnosno njeni dodaci (pre svega hlor) u velikoj meri utiču na propadanje zuba.

Tvrde četkice za zube

Iako je dobro redovno i što češće prati zube (s tim što je dva puta sasvim dovoljno, odnosno ujutru i uveče) – morate obratiti pažnju i na to kakvom četkicom ih perete jer upravo tako možete oštetiti zube i učiniti da lakše propadaju. S obzirom na to da se vremenom (s godinama) desni povlače pa koren zuba postaje izloženiji, a time i zubi osetljiviji – trebalo bi koristiti mekšu četkicu koja će oprati, ali ne i povrediti zube. Pogledajte još: stomatolog novi sad

29/03/2017 12:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments