Uskoro efikasnija zdravstvena zaštita

12/11/2014 09:08

Uskoro efikasnija zdravstvena zaštita

Uskoro bi u Srbiji trebalo da počnu sa radom porodični lekari koji su dostupni pacijentima 24 sata dnevno, a oni već postoje u Hrvatskoj i Sloveniji.

Sa porodičnim lekarima će pacijenti moći da komuniciraju preko telefona, ukoliko im je samo potreban savet ili zakazivanje pregleda. Ministarstvo zdravlja najavilo je da će građani Srbije uskoro moći da se leče i u privatnim ordinacijama samo sa zdravstvenom knjižicom. Tako će se i privatni lekari moći izabrati za porodične lekare, a tu spadaju i ginekolozi, pedijatri i lekari opšte prakse.

Dr Predrag Stojičić, predstavnik Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatne prakse Srbije, potvrdio je za “Blic” da su se u Ministarstvu zdravlja već obavili neki razgovori vezani za uključivanje privatnika u državni sektor.

On kaže da se radi na pravljenju lične karte privatnog sektora, a prvo se mora utvrditi koji su naši kapaciteti. Bez tih podataka se ne može ni krenuti u realizaciju ovoga.

Prema njegovim rečima privatno rade 3.732 lekara, a uključivanjem privatnog sektora u zdravstveni sistem napravile bi se velike uštede jer država tada ne bi morala da ulaže novac u nabavku opreme.

Ministarstvo planira da napravi dogovor samo sa institucijama koje su akreditovane, što znači da one mogu da pruže odgovarajući kvalitet usluga. Potrebno je i definisati cenovnik usluga i odrediti šta će tačno RFZO osiguranje da plaća kad potpiše ugovor sa privatnicima.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta dr Dragan Cvetić kaže da je ovo dobra odluka Ministarstva jer je potrebno uključiti privatni sektor u sistem zdravstva, a privatni sektor itekako postoji, i njegove usluge se koriste. Jedino što će Sindikat tražiti jeste da svi imaju jednake uslove, rekao je dr Cvetić.

Izvor: Blic

12/11/2014 09:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments