Koliko košta pravljenje iPhone-a?

07/10/2016 09:30

Koliko košta pravljenje iPhone-a?

Jedan od najprodavanijih modela pametnih mobilnih telefona svakako je mobilni telefon kompanije Apple – iPhone.

Osim što je među najprodavanijim – iPhone je i jedan od skupljih modela savremenih mobilnih telefona, što opravdava svojim kvalitetom.

Najnovijim model Apple-ovog mobilnog telefona, koji se u prodavnicama širom sveta nalazi tek manje od mesec dana, drži cenu od oko 650 dolara, ali i više – u zavisnosti od verzije.

Međutim, kolika je zapravo cena ovog telefona i koliko košta pravljenje jednog iPhone-a?

Za izradu iPhone-a potrebni su delovi koji se izrađuju u devet kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Nemačke i Južne Koreje, a koji se šalju u tajvansku kompaniju Foxconn koja je smeštena u kineskom Šenzhenu, gde ih radnici sklapaju u ono što mi prepoznajemo kao iPhone.

Svi delovi koji su potrebni, kao i radna snaga koja sklapa jedan iPhone ukupno košta oko 225 dolara, što znači da se on prodaje po tri puta većoj ceni od onoga što kompanija Apple uloži u proizvodnju.

Naravno, u cenu proizvoda nisu uključeni troškovi marketinga i reklamiranja, ali je jedno sigurno – kompanija Apple ima veliku zaradu samo od jednog svog proizvoda, kao što je iPhone, ali i od drugih zbog čega i jeste najmoćniji brend na svetu i svakako brend koji najviše zarađuje. Zbog svog uspeha Apple se nalazi na prvom mestu Forbsove liste najmoćnijih brendova, a vredi 154,1 milijardu dolara.

07/10/2016 09:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments