Kako su lepota i zdravlje povezani u 21. veku?

22/05/2020 14:00

Kako su lepota i zdravlje povezani u 21. veku?

Lepota i zdravlje kao jedan skladan spoj nisu „izum“ 21. veka – u tu dobitnu kombinaciju veruje se od davnina. Još su stari Egipćani i Grci verovali u to, i nije bilo bitno da li ste muškarac ili žena, već su se svi negovali i vodili računa, kako o lepoti, tako i o zdravlju. 

Kako se fokus na obe stvari prebacio i na današnjicu? Je li danas nešto drugačije? Ili zanemarujemo sebe i previše, pa moramo da pričamo o nečemu što bi trebalo da se podrazumeva?

Šta je danas lepo i zdravo?

Pogrešna je procena da je 21. vek vek lepote. O zdravlju da i ne pričamo. Danas je fokus sa univerzalne lepote premešten na fizički izgled, što je izuzetno površno i ne čini naše zdravlje. Plastična hirurgija i filteri rade svoj posao punom parom, a naše fizičko i mentalno zdravlje trpi.

Lepota i zdravlje su skup karakteristika koje nas čine lepim i zdravim i spolja i iznutra. Lepota duha je fizička lepota, ali bez zdravlja nema ni jednog vida lepote. 

Razlika u odnosu na stare periode i narode u odnosu na nas danas je da kod njih brzo vreme, stres, depresija, anksioznost, gojaznost, nisu poprimali razna obeležja koja presuđuju zdravlju, a donose prevremni prekid života na zemlji. 

Šta možemo da uradimo?

Možemo prvo da stanemo i razmislimo. I ovde mislimo i na muškarce i na žene, jer su postavljena ustaljena pravila za oba pola koja donose više štete nego koristi.

Zar nije čudno što se informacije o tome kako da budemo zdravi i kako da budemo lepi po poslednjoj modi plasiraju svuda? Postavljen je ideal lepote, priča se o depresiji i kako da je prevaziđemo, o psihičkom i fizičkom nasilju, o tome gde da nađemo proizvode koji su bogati nizom vitamina, gde da kupimo iste stvari na biljnoj bazi… 

A broj ljudi koji je bolestan, nezadovoljan i prazan je brojniji. 

Ljubav kao rešenje

Ovo nije rečenica iz popularne psihologije koja funkcioniše samo na papiru. Zaista je važno voleti sebe. Iz ljubavi prema sebi proizilazi sigurnost u to šta želite, šta ne, kako ste srećni, kako niste, šta je potrebno vašem organizmu, šta ne, i kako želite da postupate prema svom telu. Odatle ide postupanje prema drugima i zadovoljnost u svim ostalim segmentima života.

Stres uzima mnogo. Nesigurnost u sutra, u radno mesto, u partnera/ku, u odluke koje donosimo, i strah da menjamo nešto. Jer, zona komfora kosi.

Naravno, ovo zaista nije lako primeniti u praksi, ali važno je da razlikujemo bitno od nebitnog i iluziju od realnosti. Ono šta pravi pare i šta je komercijalna mantra danas, mi možemo da razonujemo samo kao informaciju, ali možemo i da ne prihvatimo da živimo po tome.

Ovo je jako važno i zbog generacija koje dolaze, jer one, čini se, najviše padaju u tu zamku, a bitno je da imaju racionalan oslonac koji može da objasni u čemu je stvar.

Na kraju, lepota i zdravlje su neraskidivo povezani, nevezano za vreme u kome se o njima govori. Hajde da ih praktikujemo – bar da počnemo.

22/05/2020 14:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments