Tajne hotela sa 5 zvezdica

21/04/2021 14:58

Tajne hotela sa 5 zvezdica

Pranje veša je, iako često dosadan, neophodan je posao. Samo razvrstavanje odeće i priprema za pranje iziskuje vremena, ali postoji par trikova koji će olakšati ovu obavezu. Najvažnije je prvo veš razdvojiti po boji i materijalu. Treba znati i da se prašak za veš nikada ne stavlja direktno na garderobu, dok cibzare treba držati otkopčane, košulje moraju biti zakopčane.

možda vas zanima i Trik kako da više nikada ne izgubite čarapu prilikom pranja

5 tajni

Stavljanje veša

Količina odeće koju stavite u mašinu za pranje veša je veoma važna. Obično kada imate puno veša bacate sve u mašinu za veš, misleći da ćete na taj način brže završiti sa rutinom veša, ali ono što ne znate je da kada veš mašinu stavite sa previše odeće, oni verovatno se neće pravilno očistiti i na kraju ćete dobiti napola očišćenu odeću. Preporučuje se da mašinu za pranje veša napunite do 80 odsto stvarnog kapaciteta, na taj način će se odeća pravilno očistiti. Takođe se pobrinite da u mašinu za pranje ne stavite samo nekoliko predmeta jer se na taj način lako mogu oštetiti.

Temperatura vode

Čisteći odeću, ljudi obično misle da je najbolja opcija topla voda, jer ubija sve bakterije i uklanja svu prljavštinu sa odeće. To je možda tačno, ali ono što većina nas ne zna jeste da topla voda može naštetiti odeći, posebno osetljivoj, pa će umesto uklanjanja nečistoće i bakterija ukloniti i neke komade tkanine sa odeće.

Ako perete odeću hladnom vodom, ona se neće pravilno očistiti, a na odeći ćete naći nečistoće ili bakterije. Prema hotelima sa pet zvezdica, najbolja temperatura za pranje odeće je između 40 i 60 stepeni C. Na ovoj temperaturi će se odeća očistiti, ukloniće se prljavština i bakterije i neće se oštetiti tkanina.

pročitajte još i: Sve ovo možete slobodno prati u veš mašini!

Omekšivači

Ako koristite samo deterdžent za pranje odeće, jer ne želite da trošite dodatni novac na druge proizvode, trebate ponovo da razmislite. Ponekad odeća može postati kruta zbog supstanci koje se nakupljaju u tkanini, a one se ne mogu ukloniti jednostavnim deterdžentom i potrebno je dubinsko čišćenje. Umesto omekšivača, možete koristiti sirće tokom ciklusa ispiranja. Ovo je savet hotela sa pet zvezdica, a oni kažu da sirće savršeno obavlja posao. Ono će odeću ponovo čini glatkom, a dovoljno je 100 ml staviti u pregradu predviđenu za omekšivač.

Uklanjanje mrlja

I stoljnjaci zahtevaju pažnju. Mrlje od ulja je zaista teško ukloniti, ali lako ih se možete osloboditi ako su sveže, potrebno je samo posipati malo skroba po njoj. Ostaviti par minuta da deluj, a zatim oprati mrlju. Za mrlje od sos paradajza trebaće nešto moćnije, kao što je VD-40. Poprskati mrlju ovim sprejom, ostaviti oko 5 do 15 minuta, a zatim stoljnjak oprati hladnom vodom.

možda vas zanima i kako da Izbelite veš uz pomoć limuna!

Ostale mrlje poput kafe i vina mogu se ukloniti samo solju i vodom. Potrebno je pomešati jednu kašiku soli sa oko pola litre vode, u to potopiti zaprljanu tkaninu i ostaviti oko sat vremena, a zatim je normalno oprati. Najgora vrsta mrlja je kada bela tkanina počne da žuti. Za tu vrstu mrlja potrebno je uobičajenom deterdžentu dodati sodu bikarbonu i redovno oprati u mšini za veš.

Sušenje

Ako odeću sušite u zatvorenom prostoru bez sunca, verovatno će početi da smrdi, a ako koristite sušilicu, u bubanj stavite tenisku lopticu, kako bi peškiri bili mekani i kako biste izbegli peglanje. Ali, za sušenje veša je uvek najbolja sunčeva svetlost.

 

21/04/2021 14:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments