Ova Sci- Fi tehnologija zaista postoji!

23/10/2017 12:36

Ova Sci- Fi tehnologija zaista postoji!

Iako u skorije vreme nećemo živeti na Marsu, ono što smo dosad naučili iz istorije jeste da ponekad “prava” nauka inspiraciju za svoja otrkića pronalazi upravo u naučnoj-fantastici.

Naučna-fantastika je najstariji žanr u literaturi, a korene vuče iz mitologije. Sci-Fi ponekad deluje zaista nerealno, ali ipak, ono što je odvaja od fantazije jeste činjenica da se oslanja na tehnologiju koja na nekim nivoima čak i može da bude ostvarena. U to su nas dosad nekoliko puta uverili i naučnici…

Automobili bez vozača

Pre 15 godina, u futurističkom filmu “Suvišni izveštaj” glavni naučno-fantastični momenat bio je automobil koji se kretao pomoću autopilota. Nakon toga, još nekoliko puta u filmovima prikazivani su slični automobili. Nekoliko godina kasnije, Gugl je imao prvi pokušaj s ovakvim vozilom, a trenutno, “Volvo” radi na sličnom projektu.

Nevidljive kacige

Iako ovo možda nije nikada bilo spomenuto u naučno-fantatsičnim krugovima, ovakav izum zaista liči na Sci-Fi. Nevidljivu kacigu osmislila je švedska kompanija “Hovding” , a u pitanju je jedna vrsta erbega, koji se aktivira usled nesreće sa biciklom.

Sprej protiv ajkula

Nešto slično viđeno u filmu o Betmenu iz 1966. godine, pa iako Betmen baš i nijeSci-Fi žanr, ovakav izum zaista jeste. Hemičar Erik Stroud osmislio je sličan uređaj koji tera ajkule. U pitanju je neka vrsta senzora koja stvara “ogradu” i utiče na čula ove grabljivice terajući je da pliva na drugu stranu.

Neuništivi podaci

U filmu “Vremenska mašina” iz 2002. godine, spominje se i uređaj koji je u stanju da čuva podatke hiljadama godina. Japanska kompanija “Hitači” razvila je slično skladište podataka, koje ima 45 megabajta memorije. Budući da je ovo skladište napravljeno od kvarcnog stakla, otporno je na vodu, hemikalije, radio-talase kao i na visoke temperature.

Roboti

Pored toga što je veoma zastrašujuće pomisliti na čovekolike robote (još jedna Sci-Fi fantazija koja je odavno postala stvarnost), postoje i takozvani nanodronovi- leteći robiti veličine komarca koji mogu da fotogtafišu i snimaju. Njih je osmislila  vlada SAD. Ovi leteći objekti nazivaju se UAV (unmanned aerial vechiacle) odnosno leteće vozilo bez posade.

Manipulacija misli

Medicina i naučna-fantastika bave se ljudskim umom već vekovima, a o mozgu i dalje najmanje znamo. Ipak, naučnici su uspeli da, uz opmoć tehnologije slikanja moždane funkcije, komuniciraju sa Skotom Poulijem, čovekom koji je doživeo saobraćajnu nesrećnu i zapao u komu. Nakon toga, ekperiment se nastavljao, a pacijentima, koji su bili u komi, postavljana su pitanja na koja su odgovarali, a neki su čak i zamišljali određene scenarije koje su im zadavali doktori.

Besmrtnost

Transplatacija ljudskog mozga na robota zaista zvuči kao naučna-fantastika, ali ne i za ruskog naučnika Dmitrija Itskova, koji planira da u narednih deset godina uspe u tome. Naime, projekat pod imenom “Avatar” uključuje stvaranje svesnih robota, koji će koristiti transplatovani ljudski mozak. Zasad, zamišljeno je da se ovi roboti koriste za potrebe vojske, naročito u ratovima, kako bi se broj ljudskih žrtava umanjio.

Smrtonosni supervirus

Ovakav scenario deo je brojnih Sci-Fi priča. Nažalost, virus koji je u stanju da ubije svaki organizam na planeti nije više samo fantazija. Holandski virusolog Ron Fochijer 2011. godine objavio je da je napravo ovakav virus, genetski promenivši H5N1 virus, podtip ptičijeg gripa.

23/10/2017 12:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments