Upoznajte grad u kojem ne postoje politika i novac!

11/06/2023 12:15

Upoznajte grad u kojem ne postoje politika i novac!

Da li ste nekad razmišljali o bekstvu u grad u kojem ne postoje novac i politika, kao ni sav stres i nervoza koje povlače? Mesto u kom ćete, bar na kratko, moći da predahnete od brzine života, nezainteresovanog društva i fabričke svakodnevnice?

Izgleda da postoji rešenje.

Indijski grad harmonije

Upoznajte mesto harmonije, središte mira i slobode, u kojem ne postoje pravila koje diktiraju politika, moć i novac.

Indijski grad Aurovil je područje slobode, odnosno mesto gde se ne postavlja pitanje veroispovesti i nacije. Lokalno stanovništvo čine pripadnici 50 naroda.

Ovaj grad, zamišljen je kao univerzalni grad, u kojem muškarci i žene iz različitih zemalja i kultura mogu da žive u skladu i miru.

Grad je osnovan u indijskoj saveznoj državi Tamil Nadu, 1968. godine, a kako navodi osnivačica Mira Alfase, svrha osnivanja ovakvog grada je ostvarenje ljudskog jedinstva.

FOTO: www.auroville.org

Jedinstven projekat

U pitanju je eksperimentalni projekat, pokrenut od strane udruženja “Šri Orobindo”, koje je ponelo ime u čast indijskog gurua, filozofa i poznatog spiritualnog vođe. Šri Orobindo poznat je i kao reformator pokreta za nezavisnost Britanije.

Njegova saradnica i osnivačica grada, Mira Alfase, poznata i kao Majka, navodi da veruje u doprinos postojanja ovakvog grada kako Indiji, tako i svetu.

Inaguracija je održana 28. februara 1968. godine, a prisustvovale su joj 124 države. Posebno se ističe važnost ideje da je Aurovil grad koji pripada čovečanstvu, a ne pojedincu ili grupi. Cilj je da mesto postane grad obrazovanja i napretka, savršen most između prošlosti i budućnosti u kom obitava harmonična sadašnjost.

Prema statistici Aurovil predstavlja dom za više od 2.000 ljudi iz čak 50 zemalja. Najveći broj čine Indijci, skoro polovinu populacije, zatim Francuzi, Nemci, Rusi, Španci, Japanci, Australijanci…

Osnovnu ishranu čine organske namirnice, voće i povrće, koje stanovnici sami uzgajaju.

Lokalci se bave proizvodnjom papira i mirisnih štapića.

Nema novca, automobila i ostalog “sjaja”

Interesantna je činjenica da u ovom gradu ne možete videti automobile, ali ni novac. Naime, stanovnici upotrebljavaju isključivo kartice koje se zovu Autocard. Putem elektronskog računa, svaki stanovnik Aurovila, odvaja određen iznos za zajednicu. Motocikl je najčešće prevozno sredstvo, koje možete videti na ulicama grada.

Matrimandir

Neobičan naziv mnoge će podsetiti na film “Gospodar prstenova”, a reč je o jedinstvenoj građevini koja se nalazi u samom centru Aurovila. Matrimandir simboliše božanski odgovor na ljudsku težnju ka savršenosti, navodi Mira Alfase. Neobičan hram predstavlja mesto za meditaciju i jogu, u kom je zabranjen govor.

11/06/2023 12:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments