Taghit – jedna od najlepših oaza!

20/08/2020 12:16

Taghit – jedna od najlepših oaza!

Oni koji imaju priliku da provedu dane u pistinji posebno cene ove dragulje koji bude i održavaju život na mestima koje izgledaju nemoguće za to. Zamislite toliko sunca i peska da gubite svaku nadu da ćete ikad više videti zelenilo, zaboravljate ukus hrane i vode…počinjete da halucinirate i niste sigurni jel moguće da iz ništavila i peska niče na jednom malom ušuškanom prostoru, kompletan život. Oaze deluju kao čudo i fenomen prirode koja se igra sa nemogućim i iluzijama.

Taghit je jedna od najlepših oaza – gradova a nalazi se u pustinji Sahara, koja zauzima veći deo severne Afrike i takođe važi za najlepšu pustinju na svetu. Grad je osnvan pre 1000 godina i nalazi se na zapadu Alžira. Nalazi se na 95 kilometara od glavnog grada provincije Bešara.

Okružena ogromnim dinama – Grand Erg Occidental, među najvišim u Sahari i potokom (podzemni izvor) ili podzemnom rekom Oued Zausfana, deluje potpuno nestvarno. Obuhata površinu od 8.080 kilometrara kvadratnih.

U blizini grada se nalazi stena na kojoj su urezani crteži stari 10.000 godina, ta stena je deo kamenitog Djebel Barouna koji se prostiru sa zapadne strane grada, preko reke.

Ovo je područije pustinjske klime sa izuzetno toplim letima i hladnim zimama, te je malo padavina tokom godine. 

Taghit ima 6317 stanovnika prema popisu iz 2008. godine. Grad broji 1551 kuću od kojih je 913 naseljeno. Ima 5 osnovnih škola i 1300 učenika. Takođe ima sedam džamija i improvizaciju bolnice kao i privatnu apoteku.

Poljoprivreda je glavna delatnost ovog berberskog stanovništva, pa grad, tj. komuna ima oko 2 280 hektara obradive zemlje, od čega se 1432 hektara navodnjava. U opštini je zasađeno ukupno 137 450 datuljastih palmi pa su veliki proizvođači i izvoznici urmi ili datulja. Stanovništvo uzgaja i ovce, koze, kamile, goveda i piliće.

Turizam je takođe značajna delatnost. Grad ima jedan hotel sa tri zvezdice ali su popularni više jednodnevni izleti i obilazak neolitičkih gravura u okolini, peščane dine, plantaže palmi, stari kasar i zavia.

Grad je bio mesto bitke kod Taghita 1903. godine, u kojoj je 4000 Zianes Berbera opkolilo Francuze u gradu, kojih je bilo više od 10 po jednom berberu. Napadači su kasnije prisiljeni da se povuku.

20/08/2020 12:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments