Neopravdano omražene životinjice

09/06/2021 16:35

Neopravdano omražene životinjice

Titulu najomraženije životinje za 2020. godinu poneo je slepi miš. Iako nije naučno potvrđeno da je ovo stvorenjce odgovorno, okrivljeno je za širenje korona virusa sa kineske pijace u Vuhanu. Slepi miševi su neopravdano stavljeni na listu grozota, a koliki je njihov značaj za eko sistem, govori podatak da su baš oni ti koji regulišu određene populacije, poput, komaraca.

Zanimljivosti

1. Slepih miševa ima u svim bojama i “dezenima”. Ima ih belih pa do narandžasto-crnih, a pojedine vrste svojim šarama podsećaju na pande ili jazavce.

2. Pojedini slepi miševi love ribu. Ove životinje imaju neverovatnu sposobnost, a koja radi na principu sonara. Naime, prave zvuke koji se odbijaju od objekata, a raspored im se utvrđuje preko eha. Vrsta, Veliki buldog na taj način lovi ribe i to leteći iznad površine vode registruje kretanje plena pod vodom.

3. Pojedinim miševima jezik je duži od tela. Naime, jezik može da im bude i do 1,5 put duži od celog tela. Slepi miš ovaj organ koristi kako bi došao do nektra u cvetovima. Zanimljivo je da kada im ne treba, odnosno kada ih ne koriste, “čuvaju” ga u grudnom predelu i to pored srca.

4. Novozelandska vrsta Mystacina tuberculata hranu nalazi na zemlji. Uvijena krila koristi kao noge kako bi se kretala po tlu.

5. Kako bi se sakrili od predatora i kiše pojedini slepi miševi prave šatorčiće. Oni savijaju veliko tropsko lišće i vrlo su spretni u tome.

pročitajte još i: Slepi miševi praktikuju francuski poljubac

6. Vrsta Chaerephon chapini, živi u  subsaharskoj Africi i prepoznatljivi su pa frizurama. Ženke na glavama imaju gomilu krzna, ne baš urednog, a mužjaci “nose” kreste.

7. Slepi miševi poput pčela oprašuju biljke. Preciznije, meksička biljka agava (od nje se pravi tekila) privlači slepe miševe.

8. Škorpije su poslastica za pustinjskog dugouhog slepog miša. Ovi slepi miševi napada glavu škorpije. U pokušaju da se odbrani škorpija često sebe ubode svojom bodljom.

9. Slepi miš iz porodice Craseonycteris thonglongyai teži svega dva grama, a veličine je 33 milimetra. To je najmanja vrsta slepih miševa, ali i gotovo najmanja vrsta sisara.

10. Za razliku od predhodnih, pojedini slepi miševi mogu imati raspon krila od oko 1,5 metara. Među najvećima su oni iz porodice Acerodon jubatus sa rasponom krila od 1,7 metara, a težine su oko 1,2 kg.

 

09/06/2021 16:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments