Žene rudari

17/08/2020 11:38

Žene rudari

Nacional geographic Srbija ih naziva „vedrom stranom rudarstva“, one obavljaju poslove u svim prostorima u okviru rudnika, premda ne učestvuju u teškom fizičkom radu.

Časopis Nacional Geographic Srbija je objavio predivu zbirku slika pod nazivom „Rudarke“. Radi se o ženama širom Srbije zaposlenih u rudnicima, koje obavljaju prilično „prljav posao“  na sasvim i ženski i muški način. One rade kao inžinjeri, geolozi, nadzornice… Poput svojih muških kolega obavljaju poslove u svim prostorima rudnika premda ne toliko fizički zahtevne kao rudar, kopač, što je za sad i dalje isključivo muški zanat.

Ideja da napravi seriju forografija žena na radnom mestu, u rudnicima, autorki ovog projekta javila se, kako je bila deo ekipe koja je učestvovala u snimanju kratkometražnog filma o rudniku na planini Rudnik kraj Gornjeg Milanovca. Njihov vodič bila je vepta žena nadzornik koja je ostavila velik utisak na njih. Iz želje da upozna ostale rudarke u Srbiji rodila se kreacija foto projekta na kojoj je autorka radila pet meseci, od maja do septembra 2016. godine.

Projekat je bio neizvestan, kaže autorka. Jedna vrata su se otvarala a druga zatvarala, teško je bilo doći do tih ljudi. Međutim ganulo ih je što se neko intresuje za njih. Pogotovo jel žene u rudarstvu imaju osećaj da nisu bitne koliko i muške kolege, a dobar deo javnosti nije ni svestan da postoje.

Autorka je morala dobro da osmisli u kom svetlu da prikaže rudarke kako istorija obiluje delima inspirisanim rudarskim životom. Iz druženja sa rudarkama zaključila je da su to obrazovane, emancipovane žene, kojima je stalo da i tokom radnog vremena izgledaju lepo, koje svoj posao ne doživljavaju kao mučenje, a van rudnika zaista bi bilo teško pogoditi čime se bave.

Zbog toga su junakinje ove priče nasmejane, lepe i dostojanstvene u surovim i grubim ambijentima rudnika. Ovim konceptom autor neporiče negativnu socijalo-političku stranu pričevezane za rudarstvo- ona je toliko dobro poznata da se već podrazumeva- Fokus priče je isključivo na veličanju osoba koje imaju hrabrosti, snage i volje da se bore za egzistenciju u takvim okolnostima

Autorka dodaje i da su joj se dopala putovanja u nepoznato koje joj je pružilo da oseti čudo života i dobrotu stranaca, kao i da je putovala sama, a opet nikad nije bila usamljena, zahvaljujući tim dobrim i gostoljubivim ljudima, kao i da želi da veruje da je ovim fotografijama učinila nešto pozitivno za rudarke i uspela da se dotakne jedne ozbiljne društvene teme, ali na vredniji način, koji bi nam svima ostavio osećaj nade.

17/08/2020 11:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments