Šta znači fraza “Gordijev čvor”

17/04/2018 15:01

Šta znači fraza “Gordijev čvor”

 

Često ste čuli za upotrebu fraze Gordijev čvor, ali šta ona zaista znači i kako je nastala? 

Kada kažemo Gordijev čvor, to znači da je nešto zapetljano, nerešivo i nerazmrsivo. Ova fraza potiče od grčke legende o Gordiju i njegovom nerazmrsivom čvoru.

Legenda o Gordijevom čvoru

Gordije je bio siromašni frigijski seljak. Godinama je obrađivao zemlju kako bi prehranio mnogočlanu porodicu. Jednog dana dok je pogrbljen orao njivu, oko njega je obletalo jato prtica. Ptice su ga pratile u stopu i znao je da je u pitanju nebesko znamenje, ali ga nije mogao objasniti. Zaputio se ka gradu kako bi potražio pomoć od proroka. Usput je sreo mladu devjku, iz proročke porodice koja mu je objasnila da je predskazanje dobro, i da to znači da će postati kralj. Gordije se u neverici vratio kući.

Posle nekog vremena, Frigiju su zadesila teška vremena. Došlo je do sukoba koji su pretili da će uništiti frigijski narod. Kako bi sprečili takav ishod, proroci su savetovali narodu da izaberu za kralja prvog čoveka na kolima koji krene u susret Zevsovom hramu. Predskazanje se ostvarilo, Gordije je postao dobar vladar Frigije, smirio je zemlju, umnožio njeno bogatstvo i podigao raskošan grad Gordion. Njegova kola sa rudom stajala su na počasnom mestu. Na osnovu čvora kojim je jaram bio vezan za kola, toliko čvrsto da se nije mogao raspetljati, svaka nesavladiva teškoća, nerešiv problem i zamršen zadatak naziva se Gordijev čvor.

Šta znači preseći Gordijev čvor?

Ova legenda govori o velikom Aleksandru Makedonskom, koji je presekao Gordijev čvor. Proročanstvo je glasilo: ko preseče Gordijev čvor, vladaće celom Azijom. Zato, kada se kaže preseći Gordijev čvor, misli se na rešavanje teškog problema jednim potezom.

17/04/2018 15:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments