Mapiranje ljudskog tela

07/04/2015 14:12

Mapiranje ljudskog tela

Sada je moguće lako spoznati šta se krije u dubini ljudskog tela. Za to je dovoljno samo malo poznavanja Google mapa. Naučnici sa Univerziteta u Južnom Velsu  pozajmili su algoritme koji Google mapama omogućavaju da ogromne količine podataka pretvore u smislene informacije.

Iste algoritme naučnici su iskoristili za mapiranje ljudskog tkiva i to do nivoa ćelija. Prilikom skeniranja ljudskog kuka korišćen je elektronski mikroskop, a algoritmi za uvećavanje slike, baš oni koji se koriste kod Google-ovih mapa, omogućili su da se izvrši molekularna analiza u roku od nekoliko nedelja. Ranije je za takvu analizu bilo potrebno 25 godina. Ovaj mapirani prikaz dela ljudskog tela dostupan je i na internetu, kako bi svako mogao da se upozna sa molekularnim misterijama ljudskog kuka.

Za potrebe ovog specifičnog projekta mapiranja korišćena je Zeiss tehnologija za vizuelizaciju, koja se najčešče koristi za otkrivanje oštećenja na silikonskim solarnim pločicama i njome se lako beleže terabajti vizuelnih podataka. Algoritmi Google mapa omogućavaju da se vizuelni podaci tako rasporede da posmatrači mogu da upravljaju sadržajem koji posmatraju, kao i da značajno uvećaju ili umanje prikaz. Naučnici se nadaju da će ova tehnika vizuelizacije podataka, kombinovana sa kompjuterizovanim modelima, pomoći da se razume na koji način različita zdravstvena stanja utiču na ljudsko telo tokom vremena. Vođa projekta, profesor Melisa Tejt ističe da ova nova alatka daje naučnicima mogućnost da rade ono što ranije nisu mogli, na primer, da povežu stanje ćelije sa nekom iscrpljujućom bolešću, kao što je osteoporoza.

Tejt i njene kolege zasad su mapirali samo ljudski kuk, ali ne postoji razlog da se isto ne učini i sa drugim delovima ljudskog tela. Ovo je prvi put u istoriji da naučnici mogu da uvećaju prikaz ljudskog tela, i to na takav način da se kreću od njegove površine ka detaljima koje krije unutrašnjost organizma. Sada je moguće videti ćelije, kako se one hrane i kako je sve u organizmu povezano.

Pomenuti tim istraživača nije jedini koji se bavi razvojem novih metoda za mapiranje ljudskog tela. Kompanija Synaptive Medical’s BrightMatter Planning iz Toronta stvara obojene, interaktivne 3-D modele mozga koji pomažu lekarima da pre operacija isplaniraju put kojim će se kretati kroz guste snopove moždanih vlakana. Uz pomoć tradicionalnih 2-D prikaza hirurzi možda mogu uočiti direktnu putanju, međutim, 3-D modeli im pomažu da detaljno isplaniraju putanju koja nosi najmanje rizika za mozak, i potencijalno mogu sačuvati moždane funkcije i vid pacijenta.

07/04/2015 14:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments