Pakleni jun – najtopliji mesec do sada!

26/07/2017 15:57

Pakleni jun – najtopliji mesec do sada!

Efekti klimatskih promena sve su očigledniji, a kao jedan od najočiglednijih svakako je globalno zagrevanje čije posledice trpi cela planeta.

Jun mesec ove godine je bio najtopliji od kada se meri temperatura na Zemlji, a u poslednje tri godine su u proseku bile najtoplije godine do sada.

Merenja pokazuju da je globalno zagrevanje trenutno na najvišem nivou tokom poslednjih 115.000 godina, a stručnjaci strahuju da ljudi neće uspeti da ograniče zagrevanje do 1,5 ili dva stepena Celzijusova, već će ono biti veće.

Ove poražavajuće podatke objavila je američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere. Na osnovu podataka NASA, naučnik Gejvin Šmit procenjuje da će ova godina, odmah nakon 2016. godine, biti jedna od tri najtoplije godine od početka globalnog merenja.

Opasni porast temperature na Zemlji uzrokovan je najvećim delom emisijom gasova staklene bašte, stvorenih sagorevanjem fosilnih goriva.

Stručnjaci upozoravaju da će nivo globalnog zagravanja preći granicu od 1,5 stepeni do 2040. godine, a možda i mnogo ranije, a posledice će, kao što se može i pretostaviti, biti katastrofalne.

26/07/2017 15:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments