Šta znamo o 5G zračenju i njegovom uticaju na naše zdravlje?

30/03/2020 11:58

Šta znamo o 5G zračenju i njegovom uticaju na naše zdravlje?

O uvođenju 5G mreže čujemo po nešto na stručnim skupovima o digitalnim tehnologijama i telekomunikacijama i u stručnim medijskim člancima. 

Sa druge strane, među javnost dopiru i oni senzacionalistički tekstovi u vezi sa štetnošću 5G mreže, čiju tačnost ne možemo da garantujemo, ali nas kopka. Isto tako, dešavaju se određene aktivnosti širom sveta koje nam bar implicitno najavljuju da je važno da govorimo o ovoj temi.

I da budemo oprezni.

Iz telekomunikacionih kompanija priča se sa ponosom o benefitima koje donosi 5G mreža, o uslovima da bismo prešli na takav mrežni sistem, pa i o tome da li smo kao društvo spremni za tako nešto.

Ako se uzme u obzir to da je pre nepunih mesec dana Vlada Slovenije zaustavila uvođenje 5G mrežne tehnologije u toj zemlji, skinuvši sa dnevnog reda Strategiju regulatorne Agencije za komunikacione mreže i usluge o dodeli spektra frekvencija za 5G, a da je nešto slično nedavno uradila i Švajcarska, sa pravom se postavlja pitanje da li je 5G mreža bezbedna po zdravlje ljudi i životinja.

Tehnološki stručnjaci se slažu da je 5G mreža daleko brža u prenosu podataka od aktuelnih mobilnih i internet mreža, a to istuču kao njihovu najveću prednost. 

Opasnosti

Priča se da ako 5G mreža zauzme svoje mesto i počne naveliko da funkcioniše i da se koristi, odašiljači će biti na svakom koraku, a njene visoke frekvencije prolaziće kroz kožu i tkiva uzrokujući mutacije i tumore.

Do sada je potvrđena štetnost 4G mreže koju upravo koristimo, a posledice su rak i tumori, kardiovaskularna oboljenja, hormonski disbalans, nesanica, depresija, glavobolje i smanjena plodnost.

Sa druge strane, više od 180 naučnika zatražilo je stopiranje 5G mreže

Jesmo li zaista zaštićeni, ili se štitimo time da se to “nama neće desiti”?

30/03/2020 11:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments