Ovo je jedino piće koje možete koristiti u vožnji

27/10/2014 15:03

Ovo je jedino piće koje možete koristiti u vožnji

Prilikom proizvodnje viskija ostaje dosta nusproizvoda koji se bacaju. Celtic Renewables Ltd, firma u Škotskoj, odlučila je da iskoristi taj otpad da napravi biogorivo, hranu za životinje, pa čak i za pravljenje plastike.

Za proizvodnju viskija potrebna su tri sastojka – voda, kvasac i žitarice, uglavnom ječam. Samo deset procenata upotrebljenih sastojaka zadrži se u alkoholu koji može ići u prodaju. Preostalih 90% je otpad koji završava u moru ili se namenjuje za hranjenje životinja.

Postrojenje za proizvodnju viskija

Postrojenje za proizvodnju viskija. Foto: Holer Leue/Corbis

Ova škotska firma odlučila je da iskoristi te nusproizvode i pretvori ih u biobutanol i etanol, biogoriva koja se mogu koristiti umesto fosilnih goriva. Prvenstveno bi se koristio biobutanol, koji ima skoro istu energetsku vrednost kao benzin i gas. Osim smanjene potrošnje nafte, korišćenje ovog goriva bi uticalo na smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Druge prednosti korišćenja ovog goriva su to što se može mešati sa gorivom i lakše se skladišti jer je manje korozivno.

Godišnje u procesu destilacije proizvede 1.600 miliona litara otpada. Iako je trenutno kapacitet postrojenja firme Celtic Renewables premali da bi se sav otpad preradio u biogorivo, vlasnici veruju da je reč o gorivu budućnosti i nastoje da povećaju proizvodnju.

27/10/2014 15:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments