Komplikacije: Robot Fajli zaglavljen na kometi

14/11/2014 12:32

Komplikacije: Robot Fajli zaglavljen na kometi

Nakon istorijskog sletanja na kometu, iako malo nespretnog, robot Fajli sada je stabilan i šalje podatke koje je skupio, ali naučnici nisu sigurni gde je tačno “odskakutao” odbijajući se od površinu komete.

Pri sletanju, nije se aktivirao sistem harpuna koji je trebao da pričvrsti robota za površinu komete, pa se robot dva puta odbio o površinu komete i završio na nepoznatom mestu u delimičnoj tami – što predstavlja problem jer možda neće moći da napuni svoje baterije zbog nedostatka sunčeve svetlosti.

Trenutno se procenjuje da će baterija na robotu trajati još oko 24 časa, pa se sada naučnici trude da skupe što više podataka pre nego što se ona potroši, ili da pronađu način da napune njegove baterije.

Fajli je robot veličine veš mašine, težak stotinu kilograma, a do komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko došao je na satelitu Rozeta, nakon desetogodišnjeg putovanja.

Prve slike koje je robot poslao prikazuju neravan teren komete, a na osnovu slika neki od naučnika smatraju da je upao u pećinu. Prema merenjima koje naučnici imaju zaključeno je da je robot možda prevrnut na stranu, jer jedna od tri noge ne dodiruje površinu komete.

Naučnici razmatraju rizike pokretanja određenih modula kako ne bi poremetili ravnotežu robota i izazvali njegovo dalje prevrtanje.

14/11/2014 12:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments