Novi tretman raka koristi odlaganje ćelijskog otpada u telu da markira štetne proteine

04/04/2022 10:52

Novi tretman raka koristi odlaganje ćelijskog otpada u telu da markira štetne proteine

Centar osnovan u Londonu uz filantropsku donaciju, obećava eksploataciju novih tehnika.

Naučnici usavršavaju novi tretman protiv raka, koji koristi sopstveni sistem za odlaganje ćelijskog otpada u telu. Neki lekovi već pružaju obećavajuće rezultate, a očekuje se da će broj novih lekova porasti u bliskoj budućnosti, otvaranjem britanskog centra posvećenog korišćenju ove tehnike.

Petnaest istraživača radiće u Centru za degradaciju proteina koji su filantropi Dejvid i Rut Hil osnovali kroz donaciju od 9 miliona funti, Institutu za istraživanje raka u Londonu.

Mnogi savremeni lekovi protiv raka deluju tako što blokiraju funkciju štetnih proteina, rekao je profesor Ijan Kolins, šef novog centra. Međutim, ova tehnika je drugačija, dodao je on. Potpuno ih briše.

„Naše ćelije su razvile veoma efikasnu tehniku za uklanjanje štetnih proteina. To je deo svakodnevnog života. Međutim, procesi degradacije proteina u našim ćelijama prepoznaju samo određeni broj proteina.

Nauka je sada pronašla način da doprinese tom broju, da stavi zastavice na nove proteine koje ćelija inače ne bi dodirnula, ali za koje sada shvatamo da su štetni i uključeni u razvoj tumora.

Mi kažemo našim ćelijama: ’molim vas, možete li dodati ovaj štetni protein u smeće koje iznosite?’ Rani primer ovog pristupa je lek za razgradnju proteina lenalidomid, koji se koristi za lečenje mijeloma raka krvi i za koji se pokazalo da poboljšava kvalitet života pacijenata.“

„Nikada nisam čula za reč mijelom“, rekla je Sesilija Brunot, 45-godišnjakinja iz Farnam u Sariju, kojoj je dijagnoza postavljena 2020. „Danas se radi na tome da moje stanje bude stabilno i da se moj mijelom duže drži pod kontrolom.“

Kolins je rekao da lekovi poput lenalidomida mogu precizno odrediti molekul koji bi inače nastavio da obavlja svoju funkciju u promovisanju raka. „U suštini, to ga čini vidljivim za mašineriju za odlaganje ćelijskog otpada. Označava ga za odlaganje i osigurava da je usitnjen i uništen.“

Takođe je utvrđeno da sličan tip leka cilja na rak dojke. Poznat kao selektivni degradator estrogenskih receptora, razgrađuje protein koji je važan pokretač raka dojke.

„Trenutno se mnogo truda koncentriše na korišćenje degradacije proteina za razvoj novih lekova protiv raka“, dodao je Kolins.

„Međutim, nadamo se da će se u buducćnosti ova tehnika koristiti za razvoj lekova za borbu protiv drugih vrsta bolesti. Ima moćan potencijal i obećava mnogo.”

04/04/2022 10:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments