Nova studija menja Teoriju evolucije

13/03/2019 14:07

Nova studija menja Teoriju evolucije

Najbitniji događaj u istoriji života na Zemlji često se odnosio na eksploziju u kambrijumu. Od oko 541. do 516. miliona godina, život je počeo da se razvija i do kraja te ere, većina životinjskih tela je nastala. Ovaj događaj je promenio biosferu zauvek.

Teorija evolucije: Kada je nastao složeni život

Sada, međunarodni tim istraživača objavio je nova istraživanja koja sugerišu da je kambrijumska eksplozija bila deo serije događaja koji su doveli do raznolikosti faune koju danas vidimo. Ovi događaji protezali su se do pre najmanje 571 milion godina, tokom edijakarijuma, vremena koje se proteže oko 635 do 541 milion godina.

Istraživači su naime analizirali fosile iz perioda kasnog edijakrijuma i primetili su povećanu raznolikost specifičnih promena u okolini. Analizirajući brojne faktore, došli su do zaključka da su se kompleksni organizmi razvijali u različito vreme.

Tim sugeriše da je eksplozija životinjskih vrsta počela ranije, u dužem vremenskom periodu i mnogo češće negošto se pretpostavljalo.

Kambrijumska eksplozija bila je krucijalni događaj za razvoj života, ali ne i jedan jedini. Naime, ova eksplozija bila je deo serije događaja koji su doveli do pojave raznih biljaka i životinja Uzroci kambrijumske eksplozije nisu poznati.

 

13/03/2019 14:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments