Ugrožena vrsta bizona ponovo na holandskim obalama

14/06/2018 12:26

Ugrožena vrsta bizona ponovo na holandskim obalama

Evropski bizon ili Bison bonasus navodno je istrebljen lovom pre osam godina.

Ova vrsta nedavno je uočena na obalama Holandije, što bi kako stručnjaci tvrde, moglo otvoriti vrata nadi o njegovom povratku na područje Evrope.

Najveća evropska kopnena životinja

Ova najveća evropska kopnena životinja poslednji put je viđena pre više stotina godina na području Holandije. Evropska populacija bizona istrebljena je do 1927. godine, a tokom 50-ih godina prošlog veka pokušaji da se vrsta ponovo uzgoji u predelima Poljske, bili su neuspešni.

Tokom zimskih perioda, evropskim bizonima donosi se dodatna hrana. Šumari u Evropi vode računa o oko sedam hiljada bizona, tokom zime, kako bi preživeli teške uslove i hladnoću.

Sprovedeno istraživanje u Holandiji pokazalo je da 22 jedinke bizona koje nastanjuju područje Kransvlaku, predstavljaju nadu da bi evropski bizon mogao da preživi.

Studija dovodi u pitanje šumu kao pririodno stanište vrste, i mogućnost da se životinja proširi i na druge krajeve Evrope.

Iako se dugo verovalo da su ovi bizoni šumske životinje, stručnjaci nisu bili u potpunosti sigurni. Verovalo se da čak šume ne predstavljaju dobro područje za njih, pogotovo tokom zimskog perioda kada je skoro nemoguće pronaći hranu.

Istraživanje je međutim pokazalo da bizoni mogu preživeti bez dodatne hrane, koju su dobijali. Oni se itekako mogu snaći i sami i to na manjem području. Takođe, rezultati istraživanja su pokazali da su bizoni naviknuti na blizinu ljudi. Naime, razdaljina od 50 metara, omogućava životinji život bez stresa.

Krajolik utiče na bizone, a trenutno se na području Kransvlak nalaze i dva mužijaka, koja se redovno menjaju s drugim konzervatorskim projektima u svetu.

14/06/2018 12:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments