Evropu očekuju velike nepogode?

13/06/2018 11:37

Evropu očekuju velike nepogode?

Klimatske promene u velikoj meri utiču na vremenske uslove, a samim tim i na život. 

Stručnjaci ukazuju na moguće velike nepogode u narednom periodu.

Velike nepogode pogodiće Evropu

Stručnjaci prognoziraju loše vreme. Naime, nakon niza studija, stručnjaci navode da će Evropu u narednim decenijama pogoditi velike nepogode, kao što su suša i veliki talasi, a zatim i velike poplave.

S Univerziteta u Njukaslu ističu da će vreme, odnosno klima u Evropi postati još ekstremnija.

Munja iznad tornja u Parizu

Nedavno je Francusku, odnosno Pariz pogodilo jače nevreme, koje je poplavilo određene delove grada, ali stručnjaci navode da se ovaj grad jedini neće pod vodom.

Naime, prognozira se da bi oko 90 posto gradova u Engleskoj moglo biti poplavljano, do 2051. godine, kao što je Pariz bio. Predviđa se i da bi poplave mogle zahvatiti London, a zatim i Dablin.

Toplotnim talasom, prema prognozi, biće pogođeni Prag, Rim, Atina i Stokholm, dok će suše pogoditi Lisabon i Madrid.

Prema napisima stručnjaka, ukoliko se nešto u skorije vreme ne promeni, klimatske promene će učiniti svoje i vrlo je moguće da pojedini evropski gradovi neće izgledati kao što izgledaju danas. Takođe, mnogi delovi Evrope ostali bi bez osnovnih uslova za život.

Naučnici apeluju na smanjenje efekta gasova “staklene bašte”. Mora se smanjiti uticaj ugljen-dioksida na život u budućnosti. Takođe, moraju se sprovesti i određene mere za pripremu na taj uticaj, kako bi gradove načinili otpornijim na suše i poplave.

13/06/2018 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments