Koliko struje troši uključen punjač za telefon?

18/01/2016 15:19

Koliko struje troši uključen punjač za telefon?

Da li ste ikada razmišljali o tome – da li punjač troši struju ako ga posle punjenja telefona ostavimo uključenog u struju? Evo odgovora na to pitanje!

Svima je u cilju da uštede električnu energiju, jer time štede i novac, ali kako se štedi struja? Da li je potrebno isključiti punjač iz struje posle punjenja telefona?

Jednostavnim istraživanjem došlo se do određenih zaključaka kada je ova tema u pitanju. Ukoliko je samo jedan punjač uključen u struju, a da pritom ne puni ni jedan uređaj – on uopšte ne troši struju.

Međutim, ukoliko je u isto vreme uključeno više punjača koji ne obavljaju svoju ulogu, nego su samo ostali uključeni u struju – onda oni troše i do 0,3 W.

Na osnovu ovog istraživanja došlo se do zaključka da bi sedam punjača – za iPhone, iPad, Android, Nitendo 3DS, MacBook i Chromebook – ukoliko bi bili u isto vreme uključeni – trošili za godinu dana i 2,628 kWh struje bez ikakve potrebe.

Kada bi svi punjači na svetu, koji ne obavljaju svoju funkciju, bili isključeni – grad od 100.000 stanovnika bi tom uzalud potrošenom energijom mogao da se napaja ceo jedan mesec. Mislite o tome!

18/01/2016 15:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments