Porast broja ugroženih lavova

25/04/2018 10:22

Porast broja ugroženih lavova

Trud i napor koji se ulaže u zaštitu ugroženih vrsta je veliki. Prema navodima premijera Indije, Gudžarata Vidžaja Rupanija uloženi trud itekako vredi, što se i vidi kod ugrožene vrste azijskog lava.

Poslednja statistika pokazuje da je broj lavova porastao, na 600, u odnosu na 2015. godinu, kada ih je bilo oko 500.

Azijski lavovi nekad su živeli širom jugozapadne Azije, dok se danas jedino mogu videti u Nacionalnom parku Žir u Gudžaratu.

Broj je dostigao alarmantno stanje, krajem šezdesetih godina kad ih je bilo samo 180. Između 2010. i 2015. godine godine broj se sa 400 popeo na 600 jedinki.

Dobrim rezultatima doprinela je saradnja sa lokalnim stanovništvom. Do sada, stopa rasa populacije ove vrste lavova se procenjuje na dva odsto godišnje. Naučnici i eksperti preporučuju da se određeni broj lavova prebaci u druge rezervate, kako bi se susret sa ljudima i rizici od oboljenja smanjili.

Azijski lavovi su rođaci afričkim lavovima i ove vrste su se razdvojile pre više od 100.000 godina. Azijski lavovi su nešto manji i lakši ali su podjednako agresivni. Ova vrsta predstavlja pravu turističku atrakciju, dok je nekad bili meta lovokradica.

Predstavljaju jednu od pet velikih mačaka naseljenih u Indiji, a nekad su naseljavale i prostor Mediterana sve do severoistočnih delova Indijskog potkontinenta. Zbog velikog broja lovokradica i zagađenja vode, broj ove vrste drastično je opao.

25/04/2018 10:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments