Na današnji dan rođen je Napoleon Bonaparta

15/08/2017 14:19

Na današnji dan rođen je Napoleon Bonaparta

Prvi konzul Francuske republike Napoleon I Bonaparta rođen je 15. avgusta 1759. godine.

Napoleon je rođen na Korzici u siromašnoj porodici. Školovao se u Francuskoj vojnoj akademiji. Tokom Francuske revolucije, kao general, vodio je uspešne pohode protiv Prve i Druge koalicije. Kada je 1799. godine izvršio državni udar, postavio je sebe za prvog konzula Francuske, a pet godina kasnije, sam se krunisao za cara.

Tokom prve decenije 19. veka, zaratio je sa skoro svakom važnijom evropskom silom, dominirajući kontinentalnom Evropom nizom pobeda.
Međutim, francuska invazija Rusije 1812. godine je bila prekretnica, jer je ovaj pohod je desetkovao Napoleonovu Veliku armiju, koja nikada više nije obnovila svoju nekadašnju snagu. Šesta koalicija ga je porazila kod Lajpciga 1813. godine i zauzela je Francusku.

Naredne godine, Napoleon je abdicirao i proteran je na ostrvo Elbu. Nakon manje od godinu dana,  vraća se u Francusku i ponovo preuzima kontrolu, ali je vlada samo 100 dana sve do poraza kod Vaterloa u junu 1815. Svojih zadnjih šest godina života proveo je pod britanskim nadzorom na ostrvu Sveta Jelena.

 

Zanimljivosti o Napoleonu

  1. Napoleon je naredio da se vojnicima na uniform prišiju dugmad, kako bi sprečio vojnike da brišu nos rukavima.
  2. Poznato je da se Napoleon veoma plašio mačaka. To je dobro znao i vojvoda od Velingtona, pa je navodno u bici kod Vaterloa ispred svoje vojske postavio sedamdeset mačaka koje su preplašile Napoleona, zbog čega je izgubio bitku.
  3. Kroz istoriju spominje se mit da je Napoleon bio visok svega 169 cm. Ipak, novija istorija kaže da ovaj vojskovođa nije bio nizak, nego je samo voleo da bude okružen veoma visokim oficirima.
  4. Kroz veći deo istorije saobraćaj se odvijao levom stranom puta, a istoričari tvrde da je upravo Napoleon, iz nekog razloga, odigrao glavnu ulogu u promeni ovog modela širom Evrope.
  5. Ovaj vojskovođa se navodno često maskirao u siromaha i šetajući ulicama Pariza postavljao pitanja narodu, na osnovu čega je merio svoju popularnost.
  6. Pravo ime Napoleonove prve supruge bilo je Mari Žozef Roz de la Pageri, ali se njemu nije dopadalo pa ga je promenio u Žozefina.
  7. Napoleonova vojska je prva koja je počela koristiti hranu u konzervama. Naime, on je 1795. godine ponudio nagradu od 12.000 franaka osobi koja osimisli način da se namirnice očuvaju, da bi bolje hranio svoju vojsku kad zemlja koju je napao nije u stanju da proda ili obezbedi hranu. Petnaest godina kasnije nagradu je odneo poslastičar Nikola Fransoa Aper koji je osmislio tehniku konzerviranja hrane sličnu onoj koja se i danas koristi.

Izvor: www. kafenisanje.rs

15/08/2017 14:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments