Nauka otkriva kako nas psi “teraju” da ih zavolimo

08/01/2018 12:59

Nauka otkriva kako nas psi “teraju” da ih zavolimo

Da li ste osetili neobjašnjivu povezanost s vašim psom, ili pak s nekim krznenim ljubimcem kojeg ste sreli na ulici? Ukoliko ste se zapitali zašto osećate toliku ljubav prema psima, pogledajte šta kaže nauka.

Ljubitelji pasa sigurno znaju za onaj osećaj preplavljenosti pozitivnim osećanjima kada se susretnu sa psom, bilo da je u pitanju njihov ljubimac, ili pak pas lutalica. Za ovu instant vezu glavni krivci su dobro poznate “kučeće oči”, kažu naučnici.

Naime, japansko istraživanje uključivalo je dva eksperimenta. U prvom, merio se nivo oksitocina (hormona odgovornog za osećanja ljubavi i povezanosti) kod pasa i njihovih vlasnika pre i 30 minuta nakon interakcije. U drugoj studiji, psima je davan hormon preko spreja za nos, a zatim je ponovo meren nivo hormona.

Ispostavilo se da, što se vlasnik duže mazio i pričao s svojim psom, dok je gledao u njegove oči, nivo oksitocina rastao je, kako kod čoveka, tako i kod njegovog krznenog prijatelja. U drugoj studi otrkiveno je da ženke pasa imaju tendenciju da duže gledaju u oči svog vlasnika, kako bi dobile svoju “dozu” oksitocina. Sličan je slučaj i kod kučića.

Naučnici su zaključili da ljudska bića međusobo uspostavljaju dublju vezu gledajem u oči, ali da istu takvu vezu stvaraju i sa psima.

08/01/2018 12:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments