Fruktarijanci, vegani, vegeterijanci… A sada i paleo-vegani!

07/02/2019 14:19

Fruktarijanci, vegani, vegeterijanci… A sada i paleo-vegani!

Domaćice sedamdesetih godina bile su opsednute dijetama, a naročito popularnim “Pratiocima težine” (Weight Watchers”. Posle toga usledele su brojne dijete, na osnovu krvne grupe, makrobiotička ishrana, a u poslednje vreme, sve je više popularna veganska ishrana.

Vegeterijanci i vegani deluje kao da su preplavili tržište, pa je sve više proizvoda i restorana usmereno upravo na ishranu bez mesa i bilo kakvih namirnica životinjskog porekla. Posle ova dva pokreta, pojavio se i novi: peganizam, odnosno paleo-veganizam.

Šta je peganizam?

U pitanju je ishrana bazirana na biljkama, povrću, semenkama, voću i orašastim plodovima. Meso, riba, jaja i neki mlečni porizvodi dozvoljeni su u retkim momentima, kao “prilog”.

Paleo-vegani ne jedu šećer, rafinisano ulje i prerađenu hranu. Mlečni proizvodi, sem jogurta, putera, kefira i ovčijeg ili kozijeg sira, su zabranjeni. Takođe, zabranjene su mahunarke, jer sadrže šećer.

Ovaj način ishrane prvi put opisan je 2014. godine, a u poslednje vreme, postaje sve popularniji. Stručnjaci još uvek nisu saglasni koliko je ovaj način ishrane zdrav ili ne, ali se slažu u tome da treba sve jesti, na šta nismo alergični i da treba biti umeren.

07/02/2019 14:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments